Milliós bírság lehet a vége, ha te is így adod ki a lakásod

2017. augusztus 20. 14:00

Az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, de még a tanév kezdete előtt sok diák keres kiadó lakást, házat. A hosszabb időre szóló ingatlan bérbeadások, azaz hétköznapi értelemben "albérletek" adószabályai eltérnek a rövid, turisztikai jellegű lakás kiadásoktól. Ha feketén adod ki a lakásodat, akkor óriási büntetésre számíthatsz.

200 százalékos büntetés, plusz az elmaradt adó, és a késedelmi kamat

- mondta el Kocsis Zoltán, a Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda cégvezetője a Pénzcentrum azon kérdésére, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki mutyizik a lakáskiadásával, és nem fizeti meg bevétele után az államnak járó adóterhet.

Érdemes ezt számszerűsíteni. Ha 150 ezer forintért adjuk ki a lakásunkat, akkor 135 ezer forint az adóalapunk, mivel 10 százalékot automatikusan levonhatunk a bevételeinkből költség gyanánt (akár egyébként többet is, de ahhoz tételes elszámolás benyújtására van szükség). Ebből a 135 ezer forintból kell 15 százalék személyi jövedelmadót (20 250 forintot), valamint 14 százalék egészségügyi hozzájárulást (18 900 forintot) fizetni az államnak. 

A fenti pédánál maradva, amennyiben egy egész év lakáskiadása után nem fizetjük meg az adót, és lebukunk az adóhivatal előtt, akkor az éves elmaradt összeg, azaz 469 800 forint háromszorosát, 1 409 400 forintot, plusz a késedelmi kamatokat kell megfizetnünk, amely sokkoló tétel lehet a családi büdzsében.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a tanévkezdet előtt megélénkülő lakáskiadási-piac aktualitása miatt közölt a héten néhány jótanácsot:

A lakáskiadás feltételeit érdemes szerződésben rögzíteni. A tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás mentes az áfa alól, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt érdemes kiállítani, hogy nyomon követhető legyen a tulajdonos bevétele.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bérbeadásból származó jövedelmet a bevételből két módon lehet megállapítani. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után 15 százalék adóelőleget kell fizetni negyedévente, és azt az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Ha a magánszemély ingatlan bérbeadásból származó jövedelme az adóévben több egymillió forintnál, akkor a jövedelem teljes összege után 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem