2020. július 6. hétfő Csaba

Milliókat kaphatnak az áramszolgáltatótól a társasházak

  • hvg.hu
  • 2014. március 17. hétfő 11:02

Akár tízmilliárd forint is lehet az az összeg, amit az áramszolgáltatók elosztócégei az elmúlt években jogtalanul beszedtek a kisebb cégektől, önkormányzatoktól, társasházaktól. Ezen kisebb cégek közül sokan beperelték az áramszolgáltatójukat, így volt, aki ötmillió forintot is visszakapott - írja a hvg.hu.


Ez a jogtalanság abból következett, hogy egyes áramelosztó cégek nem tartottak be egy 2008-ban hatályba lépett rendeletet. Az energiaszolgáltatók a cégeket leginkább az áramfogyasztásuk alapján kategorizálták 2008-ig: kisfeszültségű (kif), középfeszültségű (köf) és nagyfeszültségű fogyasztókként (naf). A különböző kategóriákba tartozó cégekre más-más alapköltségek (a szállítási tételek közt kiszámlázott hálózati díjakban volt komoly különbség) vonatkoztak, a kisebb fogyasztásúakra magasabbak. Ezért sok kif-es át akart kerülni a köf-ös kategóriába, hiszen azzal jobban jártak volna.

A Gazdasági Minisztérium ezért bevezette a kif/köf kategóriát, és a villamosenergia-elosztókat arra kötelezte, hogy vizsgálják felül a besorolásokat, és azon fogyasztóikat, akik arra jogosultak, helyezze át a kedvezőbb tarifájú kategóriába. Emellett 2008-ig visszamenőleg fizesse ki nekik a különbözetet. Sok helyen azonban nem történt meg a felülvizsgálat, ezért nem történt meg a kategóriaváltás, így a különbözetet sem fizették vissza ezeknek a fogyasztóknak. Akik viszont perre léptek, sokszor milliós összegeket írtak nekik jóvá.

Az energiaaduditálással foglalkozó Get Energy Magyarország mintegy ötezer céget vizsgált át, s közülük több mint 900-nál az derült ki, hogy a villamosenergia-elosztók a 2008-as átsorolást nem végezték el, ami cégenként átlagosan 1-1,2 millió forintos visszafizetést eredményezett. De van olyan cég is, amelynek az E.On elosztócége már több mint 50 millió forintot fizetett vissza, sőt, egy esetben a három elosztó-hálózatos szolgáltató (az E.On, az Elmű-Émász és az EDF cégei) összesen több mint százmillió forintot is fizetett már egy vállalkozásnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS