Milliók kerülhetnek bajba: ismét gyűlnek a fellegek Magyarország felett

2017. április 27. 19:05

Azonnali intézkedéseket sürget a Habitat for Humanity az energiaszegénység felszámolására világszerte. A nemzetközi civil szervezet egy friss kutatása alapján úgy látja, hogy a leggyorsabb ütemben az elavult lakóépületek energiahatékonnyá tételével és a lakástulajdonosok támogatásával lehetne javítani a jelenlegi helyzeten.

A szocializmus idején nagy mennyiségben épült, gyakran alacsony minőségű lakóépületek nagy kihívások elé állítják a délkelet-európai, poszt-szocialista országokat. Ezeket az lakóházakat a legtöbb esetben az energiahatékonyság szempontját teljesen figyelmen kívül hagyva tervezték meg, aminek következtében a lakóik kiadásainak akár ötven százalékát az energiaköltségek teszik ki, ez pedig energiaszegénységbe taszítja őket - derül ki a Habitat for Humanity legfrissebb tanulmányából.

Az energiahatékonyságot célzó felújítások akár 40-50 százalékkal csökkenthetik az energiafogyasztást. A ’90-es években végbement privatizációs hullám után a régióban a lakóépület-állomány magánkézbe került, az épületek üzemeltetéséért viselt felelősség felaprózódott. Az energiahatékonyságot célzó intézkedéseknek ezért a lakástulajdonosokhoz kell szólnia, és fenntartható alternatívát kell kínálnia a jelenlegi fenntarthatatlan helyzettel szemben.

Úgy gondoljuk, az energiahatékonyságot elősegítő felújítási intézkedésekbe elsősorban a lakástulajdonosokat kell bevonni, hiszen nélkülük semmi nem fog változni

 - mondta el Torre Nelson, a Habitat for Humanity Európa, Közel-Kelet és Afrika régiójának alelnöke.

Annak érdekében, hogy az épületek bekapcsolódjanak az energiahatékonysági programokba, a Habitat for Humanity kötelezővé tenné a szabályozók számára, hogy segítséget nyújtsanak a lakástulajdonosok közösségének a felújítási folyamatban, és segítsék őket abban, hogy a társasházakat valóban energiahatékony módon tudják üzemeltetni. Ahhoz, hogy ezek a programok anyagilag is elérhetővé váljanak, megfizethető pénzügyi konstrukciókra van szükség amelyekre a társasházak közösen pályázhatnak, valamint kormányzati hozzájárulásra támogatások vagy hitelgarancia révén.

Az Európai Unió a nyugat-balkáni lakossági beruházásokat is támogatja különféle finanszírozási mechanizmisokon keresztül. Az EU a helyi kereskedelmi bankokkal közösen 10-20 százalékkal olcsóbb hitelkonstrukciót kínál majd a háztartások számára. Hogyha például egy többszintes épület lakói úgy döntenek, hogy átfogó lakásfelújításba kezdenek, akkor 100 euró helyett akár 65 euróra is csökkenhet a költségük. Összegezve, az Európai Unió intézkedéseinek köszönhetően a Nyugat-Balkánon élők 1,6 TWh-tal (1 TWh = 1 millió KWh - szerk.) fogyasztanak majd kevesebbet évente. Ez a mennyiség Albánia négy hónapnyi villamosenergia-fogyasztásával egyenértékű. Nem elhanyagolható az így megspórolt egy millió tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátás sem, ami pedig ahhoz hasonlítható, mintha Montenegró utcáiról egy évre kivonnánk az autókat a forgalomból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Habitat for Humanity arra sürgeti a nemzetközi közösséget, hogy támogassa a folyamatot tudásmegosztáson keresztül is, hangsúlyozva a probléma iránti tudatosság növelését. A szervezet emellett felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy vegyék észre az energiahatékonyság és a társadalmi egyenlőtlenségek közötti kapcsolatot, és szüntessék meg az energiahatékonyság hiánya és az energiaszegénység ördögi körét.

Az energiaszegény háztartások sajátos szükségleteit és anyagi lehetőségeit is szem előtt tartó energiahatékonysági intézkedések kidolgozására van szükség. Azt gondoljuk, hogy a tartós siker eléréséhez az Európai Unió részéről és Magyarországon is alapvetően a szektorokon átnyúló gondolkodás, valamint politikai ciklusokon átnyúló kiszámíthatóság és erős társadalmi, politikai egyetértés szükséges, a célzott anyagi támogatás mellett.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem