Milliárdokat érő festményre bukkantak egy poros padláson

2017. június 10. 15:05

Egy eredeti Jackson Pollock festményt találtak egy arizónai férfi poros padlásán. A tulajdonos akár tízmillió dollárt (2,75 milliárd forintot) is kaphat a képért egy közelgő árverésen. Lehet, hogy a mi padlásunkon is lapul valami különlegesség? A régi lomokból nehéz kiszűrni, mi értékes is mi nem. Mutatjuk, hogyan kezdj neki.

Sosem lehet tudni, hogy az elfeledett, régi poros padláson milyen értékes holmik rejtőznek. Egy arizónai férfi otthonában most például egy eredeti Jackson Pollock festményt találtak, amiért csaknem 2,75 milliárd forintnak megfelelő dollár ütheti majd a markát a közelgő árverésen.

A szerencsés férfi egyébként egy másik tárgyat szeretett volna elárvereztetni, ezért hívott lakásába egy szakembert, aki a poros padláson talált rá festményre, ami egyből felkeltette a figyelmét. Később hívtak egy igazságügyi szakértőt és egy magánynyomozót is felbéreltek, hogy felderítsék a kép eredetét - írja a 24.hu.

Nálatok mi lapul a padláson?

Persze nem mindenkinek van otthon padlása vagy pincéje, de az bárkivel könnyen előfordulhat, hogy megörököl egy ingatlant az elhunyt holmiaival együtt. Ilyenkor nehéz eldöntenünk,  melyik tárgy értékes és melyik nem, ezért a legjobb, ha felhívunk néhány antikváriumot, antikvitást, hogy felbecsültessük, van-e bármilyen értékes holmi a lakásban.

Ezzel nem veszítünk semmit, csak nyerhetünk: a legtöbb cég és szakember ugyanis ingyen elvégzi az értékbecslést.

Ha a becsüs talál valamit, a helyszínen árajánlatot tesz, sőt, a legtöbb esetben, ha sikerül megegyeznie a régiségkereskedőnek és az örökösnek, segítenek a teljes hagyaték elszállításában is.

Németh Balázs, a Németvölgyi Antikvárium alapítója néhány héttel ezelőtt például egy lelakott, kacatokkal teli lakásban bukkant rá egy Weöres Sándor, valamint egy másik, Tamási Áron által dedikált könyvre - pedig amikor beléptek, nem sok esélyt látott rá, hogy találnak ott bármilyen értékes holmit.

Ezeket például ő néhány tízezer forintért tovább tudja adni gyűjtőknek, de ha esetleg egy József Attila által dedikált kötetet találnának valahol, akkor milliós bevétel üthetné az örökös markát. Ilyen értékes könyvritkaságokat persze ritkán találnak, de van rá példa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Sok a kókler, bevett gyakorlat, hogy a hagyatékfelvásárlással foglalkozó cégek egy klasszikus - akár több ezer darabból álló - házi könyvtárért nagyjából százezer forint körüli összeget adnak

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Jakó Csaba, aki Szegeden vezet egy antikváriumot.

Épp ezért ő is azt javasolja, minél több szakembertől kérjünk értékbecslést. Ha az örökösök gyorsan és meggondolatlanul továbbadnak az örökségen, könnyen megeshet, hogy az kaszál majd nagyot, akihez a hagyaték került, az örökösök pedig tíz-, de akár százezreket is bukhatnak.

A bútorokkal, dísztárgyakkal, családi porcelánnal egyébként ugyanaz a helyzet, mint a könyvekkel. A régiségkereskedők többsége ingyen házhoz megy és felméri a tárgyak értékét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm