8 °C Budapest

Mi a hidrogén peroxid és mire jó? Hol kapható hidrogén peroxid, hidrogén peroxid ár

2020. október 31. 21:55

A hidrogén-peroxid ismert tisztítószer: mutatjuk, mi az a hidrogén peroxid, hol kapható hidrogén peroxid, mik a hidrogén peroxid hatásai. Vigyázz, a hidrogén peroxid mérgező!

A hidrogén-peroxid ismert tisztítószer, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy pontosan mikor, mire lehet használni. Vigyázzunk a hidrogén peroxid felhasználásával: mivel egy erős folttisztító, baktérium- és csíraölő szerről van szó, tartsuk gyermekektől elzárva és bánjunk vele felelősségteljesen! Cikkünkben leírjuk, pontosan mi a hidrogen peroxid, milyen szervetlen kémiai vegyületről van szó és milyen szennyeződések eltávolítására használatos a hidrogén peroxid. Ne dőljünk be az álhíreknek: a hidrogén peroxid mérgező, ne használjuk belsőleg soha!

Mi a hidrogén peroxid?

A hidrogén peroxid (vegyjele: H2O2) egy szervetlen kémiai vegyület, gyenge sav, egyben erős oxidálószer. Kinézetre halványkék színű, ám oldatba keverve színtelen, szagtalan, íze keserű, kipárolgása irritálja a szemeket. A hidrogén peroxid nem éghető anyag, a víznél 1,5x sűrűbb, ám bármilyen arányban könnyen vegyíthető vele. Háztartásbeli előállítása egyszerű: a Hyperol tabletta vízben történő feloldásával kapjuk meg a vegyületet, amelyet bármilyen erősségűre előállíthatunk. A takarításhoz használatos hidrogén peroxid oldat 3%-os.

A hidrogén peroxid felhasználása

A hidrogén peroxid felhasználása sokrétű: a laboratóriumoktól, gyáraktól kezdve egészen a hétköznapi szituációkig bármikor találkozhatunk vele. A hidrogén peroxid felhasználásának a leggyakoribb útjai a következők:

  • hajfestékek, szőkítők
  • fogfehérítés, fogkrémgyártás
  • fehérítőszerek és színtelenítőszerek
  • tisztítószerek
  • klórmentes fertőtlenítőszerek
  • laboratóriumi oxidálószerek
  • vegyipari oxidálószerek (környezetkímélő)
  • szennyvíztisztító szer
  • az orvostudományban, gyógyszerészetben antiszeptikumként, dezinficiáló- és szagtalanító gyógyszerként alkalmazzák
  • rakéták és sugárhajtású repülőgépek üzemanyaga (vízmentes hidrogén-peroxid)

A hidrogén-peroxid felhasználása a háztartásban

A hidrogén peroxid felhasználásának több útja is van: használhatjuk folttisztítóként és fertőtlenítőszerként is: nagyszerűen eltünteti a makacs szennyeződéseket, a fürdőszobai penészt, a lerakódásokat. Folttisztítóként használjuk a hidrogén peroxid oldatot kis mennyiségben, lehetőleg fehér ruhán, ugyanis elveheti a szennyeződés mellett a szövet színét is kioldhatja. A hidrogén-peroxid 3%-os oldat nagyszerű a fürdőszoba fertőtlenítésére: tökéletesen tisztává varázsolhatjuk vele a vécékagylót, kifehéríthetjük a penészes fugát a csempék között. Használat után mossuk le a méreganyagot bőséges vízzel, hogy bőrünk ne érintkezhessen vele!

A hidrogén-peroxid használat szabályai

  • Sose nyúljunk hozzá kesztyű nélkül! A hidrogén peroxid egy erős vegyszer, ami ugyanazt a pusztítást viszi véghez bőrünkön is, amiért a penészes, gombás lerakódások eltávolítására használjuk.
  • Ne vegyítsük ecettel! Az ecet és a hidrogén peroxid keveréke ecetsavat alkot, ami erősen maró hatású mind a bőrünknek, mind légútjainknak!
  • Tároljuk sötétben! A hidrogén peroxid fény hatására bomlik, így, ha túl sokáig kinn hagyjuk egy napos helyen, akkor veszít a hatékonyságából.

A hidrogén peroxid nem gyógyszer!

Sokan azt hiszik, hogy a hidrogén-peroxid oldat elfogyasztásával jót teszünk szervezetünknek, mert jól kifertőtlenít minket belülről is. Ez tévhit! Soha ne vásároljunk semmilyen hidrogén-peroxid tartalmú "csodaszert", ugyanis nagyon sokat árthatunk szervezetünknek a hidrogén peroxid elfogyasztásával, sőt, akár halálos mérgezést is kaphatunk tőle! Az, hogy a hidrogén peroxid sebfertőtlenítés céljára hatásos, szintén tévhit: az erős maróhatású szer, habár megöli a baktériumokat, roncsolja a szöveteket, amelyek lassabban, csúnyábban gyógyulnak a szer hatásától.

A hidrogén peroxid káros hatásai

Az, hogy mi a hidrogen peroxid káros hatása, nagyban függ attól, milyen erősségű oldattal van dolgunk: minél több a hidrogén-peroxid a vízben, annál súlyosabb károkat okozhatunk magunknak vele. Hólyagokat okozhat a szájban, hasmenést, hányást idézhet elő. A hidrogén peroxid a szervezetünkben hidrogénné és oxigénné válik szét, utóbbi a vérben felszívódva buborékokat képezhet, ezáltal elzáródhatnak az erek és létrejöhet a szélütés. Ne cseppentsük ezt a vegyi anyagot a fülünkbe, ne jusson a szemünkbe, végbelünkbe se, ugyanis a hidrogén peroxid nem öli meg a szervezetünkben lévő kórokozókat, csak árthatunk magunknak vele!

Hidrogén peroxid koronavírus ellen?

A hidrogén peroxid oldatát, mint fertőtlenítőszert használhatjuk koronavírus elleni intézkedésekre is, annak baktérium- és vírusölő hatása miatt, ám se meginni, se a kezünkre kenni nem szabad! Fertőtleníthetjük vele azonban az olyan gyakran használt tárgyakat, mint a kilincs, a vécé vagy a cipők koszos talpa.

Hidrogén peroxid hol kapható?

A hidrogén peroxid oldat olcsó és könnyen elérhető akár üzletláncok boltjaiban, akár webshopokból. Hidrogén peroxidot nyomokban rengeteg hétköznapi termék tartalmaz, például fogkrémek, hajfestékek, így gyakran találkozhatunk vele.

Hidrogén peroxid ár

A 3%-os hidrogén peroxid oldat ára 2000 Ft/l körül mozog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem