8 °C Budapest

Megoldás a krízisre: vidéken telepednek le, így együtt marad a család

2019. július 2. 08:15

Életviteli, szociális, vagy családi krízis miatt otthontalanná vált családok számára nyújtanak átmeneti ellátást a Somogy megyei Kastélyosdombón annak érdekében, hogy a család egysége megmaradjon. Az ország egész területéről fogadják a kiskorú gyermekeket nevelő családokat, hogy a krízishelyzet enyhítésén túl segítsék a felzárkóztatást, és a lelki sérülések nyomait, miközben életvezetési, munkaerőpiaci, jogi, illetve pszichológiai tanácsadásban is részesülhetnek. Végeredményben a családok véglegesen elhagyhatják a szociális ellátórendszert, és önálló életet kezdhetnek, elsősorban vidéken, kiélvezve annak minden előnyét és lehetőségeit.

Az Ökumenikus Segélyszervezetnek több átmeneti otthona van az ország különböző pontjain. A kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központ, Családok Átmeneti Otthona 2013 óta fogadja a krízishelyzetből menekülő családokat. Az egyszerre negyven embert is befogadó intézményben éves szinten 10-15 család fordul meg, és a sorsfordító házakban további 30 ember elhelyezésére van lehetőség. A térségi gyermekfejlesztő programoknak köszönhetően éves szinten átlagosan 200 gyermekkel kerülnek kapcsolatba.

Amikor létrejöttek az első átmeneti otthonok, hatalmas volt a munkanélküliség az országban és a segítségre szoruló családok évtizedeken át rendszerhasználók maradtak, generációk nőttek fel intézményről-intézményre járva. A kastélyosdombói épületet hat éve a megyei önkormányzat ajánlotta fel a segélyszervezet számára, amivel lehetőséget kaptunk arra, hogy amit felújítunk, azt lelakhatjuk. Elindult egy nagyszabású gyűjtés és egyetlen advent alatt olyan sokan adományoztak, hogy hamarosan megnyithattuk a kapukat

- mondta a HelloVidék kérdésére Pintér-Buruzs Anikó központvezető. A Kastélyosdombón töltött maximum egy, másfél év alatt a krízishelyzet enyhítésén túl a szülő vagy szülők és a gyermekek családként együtt maradva kapnak valódi esélyt a továbblépésre. Személyre szabott szolgáltatásokkal nyújtanak lehetőséget hozott problémáik megoldására, valamint olyan készségek elsajátítására, amelyek segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem