21 °C Budapest

Meglepő, mennyit spórolhatsz otthon, ha nyaralni mész

Pénzcentrum
2014. július 3. 12:04

Nem is gondolnád, milyen sokat spórolhatsz, ha kikapcsolod a klímát, és a bojlert, kihúzod a hűtőt és áramtalanítod a legtöbb fogyasztódat mielőtt hosszabb időre elutazol. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte neked, mit kell tenned, ha szabira mész!

Nyáron rengeteg magyar család indul útnak, hogy kipihenje a munkanapok fáradalmait. Sokan azonban megfeledkeznek arról, hogy a otthonunk a távollét alatt is viszi a pénzt. Egy kis figyelmességgel azonban rengeteget spórolhatunk. Hogy ebben segíthessünk, a Pénzcentrum.hu összegyűjtötte a legfontosabb spórolós praktikákat. Ne feledd, sok kicsi sokra megy!

1. Kapcsold le a fűtést/hűtést!

A nyári időszakban a fűtéssel nem sok gondunk van (egy téli kiruccanás alatt érdemes odafigyelni, hány fokra állítjuk a termosztátot, mielőtt elutazunk - ha 1 fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést, körülbelül 5-6 százalék energiát spórolhatunk meg), azonban a klímáról sem szabad megfeledkeznünk. Egy modernebb hűtőberendezés - amely kapcsolatban van egy manuális/digitális szobatermosztáttal - ugyanis a fűtéshez hasonlóan akkor is bekapcsolhat, ha nem vagyunk otthon. Ráadásul adott helyiség 1 fokkal történő hűtése 3-szor annyi energiát emészt fel átlagosan, mint 1 fokkal történő felfűtése. Erről se feledkezzünk tehát meg, ha elutazunk otthonról.

2. A bojler is sokat számít!

Ha hosszabb időre elmész otthonról, ne felejtsd el kikapcsolni a bojlert - akár gáz-, akár villanyüzemű -; kevesebb energia, és hosszabb készülék élettartam lesz a jutalmad. Jobb, ha tudod, egy átlagos háztartásban az energia 10-15 százaléka megy el melegvíz előállításra, tehát érdemes odafigyelni. (Átlagos használat mellett egy átfolyós vízmelegítő hozzávetőlegesen 2,5-24 kWh-t fogyaszt óránként, míg egy villanybojler 7-9kWh-t naponta.

3. Ne felejtsd el a hűtőt!

Talán nem újdonság, hogy a háztartásokban a hűtő az a háztartási eszköz, amely a legtöbb energiát használja el működése során. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kikapcsold a berendezést, mielőtt nyaralni indulsz. Hidd el, megéri a fáradtságot. Az alábbi táblázat a háztartási hűtőberendezések referencia adatait tartalmazza. Átlagosan ezekkel a fogyasztási értékekkel lehet kalkulálni.

4. Áramtalaníts!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A háztartásokban lévő elektromos árammal működő készülékek készenléti üzemmódban igen jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop fogyasztása is növeli a havi számlánk összegét. Éppen ezért célszerű a töltés befejezésével áramtalanítani azokat. Ha munkába megyünk, vagy hosszabb időre elutazunk, érdemes minden árammal működő készüléket áramtalanítani. Érdemes olyan elektromos elosztót használni, amelyen van ki-be kapcsoló gomb. Így egy mozdulattal több készüléket is áramtalaníthatunk, és nem kell fizetnünk a készenléti (standby) módban álló műszaki cikkek áramfogyasztását (természetesen magának az elosztónak is van minimális áramfogyasztása; hozzávetőlegesen 0,2W).

Itt egy gyors "ne feledd áramtalanítani"-lista!

  • Asztali számítógép és laptop
  • Televízió
  • DVD lejátszó, set top box (például MinDig TV) és játékkonzolok (például PlayStation, Xbox)
  • Mosogatógép, mosógép és centrifuga
  • Rádió és hifi-berendezés
  • Kávéfőzőgép, Mikró és kenyérpirító
  • Mobil-, tablet-, iPod-, és egyéb töltők

5. Használj időzítőkapcsolót!

Sokan felkapcsolva hagynak néhány fényforrást, hogy elriasszák a betörőket a távollét alatt. A tapasztalatok szerint ez a módszer bár hatékony a bűnözők ellen, viszont pénztárcánkat már aligha kíméli. Van azonban arra mód, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. Ehhez érdemes beruházni egy szabályozós kapcsolóba. Ilyen például az időkapcsoló is, amellyel egy előre meghatározott időpontban és időtartamra aktivizálhatjuk fényforrásunkat. A berendezéssel tehát elkerülhetjük, hogy fényes nappal,tehát amikor semmi haszna is üzemeljen a fényforrás. A különböző szabályozós kapcsolókról "Filléres eszközzel spórolhatsz tízezreket" c. cikkünkben olvashatsz részletesen.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm