2 °C Budapest

Megfizethetetlen lakásárak: így kerüljük el a csapdákat

2018. július 24. 14:01

Sokakat meglepetésként ért a július eleji pénzügyminiszteri megszólalás az újépítésű lakások vásárlására vonatkozó, 2019 végéig élő, kedvezményes áfa megszűnéséről. Olyannyira, hogy egyelőre még nem is nagyon sikerült felmérni a várható hatásokat, a szakemberek is kissé bizonytalanok a jóslatokat illetően. Az persze egyértelműnek tűnik, hogy vásárlóként mit is érdemes tenni ebben a helyzetben.

Az áfa visszaállása a mostani 5 százalékról a 27 százalékos szintre önmagában 22 százalékos áremelkedést indokol, ami több millió forintos tétel bármely lakásnál. Ha abból indulunk ki, hogy most 600 ezer forintnál jár a budapesti átlagos négyzetméterár az újépítésű lakások esetében, akkor 2020 után már 750 ezres árakról beszélhetünk - derül ki a Balla Ingatlan közleményéből. Ami azt jelenti, hogy

egy 50 négyzetméteres lakás ára több mint 35 millió forint lesz.

Ez pedig már megfizethetetlenül magas ár. Különösen így van ez a külső kerületekben, illetve - egynémely prosperáló várostól (Győr, Kecskemét, Debrecen) eltekintve - a vidéki ingatlanpiacokon. A 700 ezer forint feletti négyzetméterárakat legfeljebb a belső kerületekben fizetik meg a vevők - vélekedett Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos ügyvezetője.

Ha érdekelnek részletesen a lakáspiac legfrissebb és legfontosabb hírei és szakmai elemzései, akkor látogass el a Portfolio Ingatlan Lakáspiaci mellékletére.

Hosszútávú hatások

Az áremelkedés hatására ezért rengeteg fejlesztő cég fog eltűnni a piacról, és persze az átadott lakások száma is csökken: a tavalyi 15 ezres szintről 8-10 ezerre, ami még 2013-2015 táján volt jellemző az újlakás-piacra - tette hozzá Balla Ákos. Az lehet egyedül pozitívum, hogy várhatóan mérséklődik az építőipart olyannyira feszítő munkaerőhiány is.

2020-ig is emelkedni fognak az árak

De nem csak 2020-tól drágulnak majd az újépítésű ingatlanok: addig is folyamatos lesz drágulás, ahogy ezidáig is ez volt tapasztalható. Annak ellenére igaz ez, hogy most már a beruházóknak igyekezniük kellene az átadásokkal, hogy ne maradjanak készleten eladatlan ingatlanaik 2019 után, hiszen a 22 százalékkal magasabb árakon jóval kisebb eséllyel tudják azokat értékesíteni.

A szakember várakozásai szerint azonban a beruházók a futó projektjeiket be fogják tudni fejezni, mivel az áfa-bizonytalanság miatt az új fejlesztések előkészítésével már a tavalyi év vége felé leálltak. Utóbbi oka, hogy társasházak esetében 20-22 hónapos építési idővel kell számolni. A szerkezetkész vagy majdnem szerkezetkész épületek esetében tehát még van esély azok befejezésére 2020-ig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem az áfa bizonytalanítja el a vásárlókat

A közelgő határidő tehát nem kell, hogy elbizonytalanítsa azokat, akik a most épülő projektek közül válogatnak. Habár a bejelentés még nem jutott el mindenkihez, úgy tűnik, hogy nem is tapasztalható megtorpanás az érdeklődők részéről.

Összességében tehát az újlakás-vásárlások várható alakulása kapcsán elmondható, hogy ha nem is tartunk a kedvezményes áfa megszűnésének határidejétől, azért nem árt az óvatosság: alaposan meg kell nézni, hogy milyen projektben vásárolunk ingatlant. Érdemes meggyőződni a fejlesztő hátteréről, referenciáiról, megbízhatóságáról, és csak ezen ismeretek fényében vágni bele a vásárlásba.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem