2020. január 18. szombat Piroska

Megdöbbentő lakásárak az ország nagyvárosaiban: óriási a népességfogyás


Debrecenben akár 180 millió forintért is találhatunk családi házat, ám az Észak-alföldi régióra nem ez a jellemző. Az országrész évek óta az elvándorlással küzd. A térségben Nyíregyházán és Szolnokon is érezhetően visszaesett az ingatlankereskedelem.

Komoly fölénnyel vezeti az ingatlanpiaci tranzakciók számát a régió központja, Debrecen. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az előző évben 4251 adásvétel történt a cívis városban, melyet 2531 tranzakcióval Nyíregyháza, a régió második legnagyobb városa követ, míg a harmadik Szolnok volt 1480 adásvétellel - derült ki az Otthon Centrum (OC) közelményéből

A féléves előzetes adatok arról árulkodnak, hogy visszaesés tapasztalható a régió három megyei jogú városában: Debrecenben 1400, Nyíregyházán 1060, Szolnokon 600 ingatlan adás-vételi szerződést kötöttek. "A visszaesés jelentős, Debrecenben és Nyíregyházán 10 százalékkal, míg Szolnokon 30 százalékkal kevesebb ingatlan cserélt gazdát a tavalyi év azonos időszakához képest" - mondta Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.

Az elmúlt esztendőben ezer lakosra vetítve a Kunszentmártoni járás néhány Tisza-parti településén volt a legerősebb a lakáspiac. Tiszasason ezer lakosra vetítve 35,5, Szelevényen 28, Cserkeszőlőn 26 ingatlant értékesítettek. Ezek a települések vélhetően a turizmus révén kerültek a lakásvásárlók célkeresztjébe, amelyekkel csak a Kunhegyesi járáshoz tartozó, szintén Tisza-parti Tiszaroff tudott lépést tartani. Ez azonban nem meglepő, hiszen a környék kedvelt üdülőhelyéhez, Abádszalókhoz közel fekvő településről van szó.

A nagyobb városok közül Hajdúszoboszlón volt a legélénkebb a lakáspiac. A gyógyfürdőjéről méltán híres város az ingatlan értékesítések tekintetében 22,8 ezrelékes értéket tudhat magáénak. Ez azt jelenti, hogy minden ezer fő hajdúszoboszlói lakosra 22,8 lakásvásárlás jutott.

A régió folyamatos népességvesztéssel küzd; az országrész szinte minden térségéből többen költöznek el, mint ahányan érkeznek, a vándorlási mérleg szinte mindenütt negatív. Egyedül a Hajdúszoboszlói és Jászberényi járások jelentenek kivételt. Soóki-Tóth Gábor a vándorlási veszteségről szólva elmondta, hogy az nem egyformán oszlik el a régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legerősebb. A járások többségében az utóbbi három évben ezer lakosra vetítve 30 fővel többen költöztek el, mint ahányan lakhelyükül választották azokat.

Az OC tapasztalatai szerint a régió legdrágább városa Debrecen, itt az újépítésű lakások négyzetméteréért 510 ezer forintot kérnek, míg a téglalakások 438 ezer, a panellakások 396 ezer, a családi házak 306 ezerért kelnek el. Ennél valamivel alacsonyabb árak jellemzők Nyíregyházán, valamint Szolnokon. Az adatokból az is kiderül, hogy a településméret csökkenésével az árak is csökkenek.

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS