2019. december 14. szombat Szilárda

Megdöbbentő lakásárak az ország nagyvárosaiban: óriási a népességfogyás


Debrecenben akár 180 millió forintért is találhatunk családi házat, ám az Észak-alföldi régióra nem ez a jellemző. Az országrész évek óta az elvándorlással küzd. A térségben Nyíregyházán és Szolnokon is érezhetően visszaesett az ingatlankereskedelem.

Komoly fölénnyel vezeti az ingatlanpiaci tranzakciók számát a régió központja, Debrecen. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az előző évben 4251 adásvétel történt a cívis városban, melyet 2531 tranzakcióval Nyíregyháza, a régió második legnagyobb városa követ, míg a harmadik Szolnok volt 1480 adásvétellel - derült ki az Otthon Centrum (OC) közelményéből

A féléves előzetes adatok arról árulkodnak, hogy visszaesés tapasztalható a régió három megyei jogú városában: Debrecenben 1400, Nyíregyházán 1060, Szolnokon 600 ingatlan adás-vételi szerződést kötöttek. "A visszaesés jelentős, Debrecenben és Nyíregyházán 10 százalékkal, míg Szolnokon 30 százalékkal kevesebb ingatlan cserélt gazdát a tavalyi év azonos időszakához képest" - mondta Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.

Az elmúlt esztendőben ezer lakosra vetítve a Kunszentmártoni járás néhány Tisza-parti településén volt a legerősebb a lakáspiac. Tiszasason ezer lakosra vetítve 35,5, Szelevényen 28, Cserkeszőlőn 26 ingatlant értékesítettek. Ezek a települések vélhetően a turizmus révén kerültek a lakásvásárlók célkeresztjébe, amelyekkel csak a Kunhegyesi járáshoz tartozó, szintén Tisza-parti Tiszaroff tudott lépést tartani. Ez azonban nem meglepő, hiszen a környék kedvelt üdülőhelyéhez, Abádszalókhoz közel fekvő településről van szó.

A nagyobb városok közül Hajdúszoboszlón volt a legélénkebb a lakáspiac. A gyógyfürdőjéről méltán híres város az ingatlan értékesítések tekintetében 22,8 ezrelékes értéket tudhat magáénak. Ez azt jelenti, hogy minden ezer fő hajdúszoboszlói lakosra 22,8 lakásvásárlás jutott.

A régió folyamatos népességvesztéssel küzd; az országrész szinte minden térségéből többen költöznek el, mint ahányan érkeznek, a vándorlási mérleg szinte mindenütt negatív. Egyedül a Hajdúszoboszlói és Jászberényi járások jelentenek kivételt. Soóki-Tóth Gábor a vándorlási veszteségről szólva elmondta, hogy az nem egyformán oszlik el a régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legerősebb. A járások többségében az utóbbi három évben ezer lakosra vetítve 30 fővel többen költöztek el, mint ahányan lakhelyükül választották azokat.

Az OC tapasztalatai szerint a régió legdrágább városa Debrecen, itt az újépítésű lakások négyzetméteréért 510 ezer forintot kérnek, míg a téglalakások 438 ezer, a panellakások 396 ezer, a családi házak 306 ezerért kelnek el. Ennél valamivel alacsonyabb árak jellemzők Nyíregyházán, valamint Szolnokon. Az adatokból az is kiderül, hogy a településméret csökkenésével az árak is csökkenek.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

CBA

12.19-12.31
Országos

CBA

12.19-12.31
Országos

Kika

12.13-12.15
Országos

Spar

12.12-12.18
Országos

Interspar

12.12-12.18
Országos

Auchan

12.12-12.18
Országos

Tesco

12.12-12.18
Országos

Lidl

12.12-12.18
Országos

  Ajánlatunk