15 °C Budapest

Megdöbbentő: ennyit kaszálhatnak a bérbeadók a lakásukon a fővárosban

2018. szeptember 14. 18:32

A bérleti díjak az egekben, van, ahol a tulajdonos a piaci árak többszörösét kéri el a bérlőktől - írja a Portfolio, amely kerületenként szétválogatva néztük meg, hogy a kisebb, közepes és nagyobb lakásoknál melyek a legmagasabb és legalacsonyabb havi bérleti díjak, amit találni lehet éppen most az ajánlatok között.

Az elmúlt években a lakásárakhoz hasonlóan a bérleti díjak is jelentős növekedésen mentek keresztül. A Portfolio most azokból a kerületekből szedte össze a különböző alapterületű lakások bérleti díját, ahol legalább 100 ajánlat szerepel valamelyik nagyobb nagy hirdetőoldal (ingatlan.com, Duna House, Otthontérkép, Otthon Centrum) listájában. Bérelhető lakásokat a legnagyobb számban az ingatlan.com oldalon lehetett találni, ezért az ársávok ezekből kerültek kiválasztásra.

A legtöbb bérlehető lakást (csaknem 1800-at), az V. kerületben kínálják jelenleg a tulajdonosok, és a VI., II. és XIII. kerületben is több mint 1000 lakást hirdetnek. Ezeken a kedvelt, és külföldiek által is keresett kerületekben érdemes is a kiadással bíbelődni, mivel magas bérleti díjak szedhetők be.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A legkisebb lakásoknál, vagyis a 30 négyzetméter alatti kategóriában a kerületenkénti legalacsonyabb árakban nem volt nagyon nagy eltérés, a IX. kerületben már 75 ezer forintos bérleti díj ellenében lehetett lakást találni, a többi kerületben 80-90 ezer forint volt ez a minimális összeg, míg a legmagasabb kezdő ár a XII. kerületben került elő az aktuális hirdetések alapján.

Természetesen nemcsak az alapterület, hanem még rengeteg más tényező is befolyásolja a piaci bérleti díjakat. Az ingatlan állapota, a kerületen belüli jobb elhelyezkedés, a havi rezsiköltség is sokat számít, ezért nem is meglepő, hogy kerületen belül az ugyanakkora lakásoknál is átlagosan 100 ezer forintos eltérés van a minimális és maximális ár között. A belvárosban, vagy Bel-Budán még akár ennél nagyobb különbség is elképzelhető, mint ahogy az I. kerületben látszik, ahol a hirdetések között volt közel 300 ezer forintért bérelhető kislakás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 30 négyzetméternél nagyobb, de 40-nél kisebb, még szintén többnyire egyszobás lakásoknál is hasonló volt a helyzet, mint a kisebbek esetében, 80-90 ezer forintos minimum bérleti díjtól egészen 300 ezer forintig szóródtak, ahol az utóbbi maximális összeg belvárosi lakásra vonatkozott. Az 50 és 70 négyzetméter között a kerületek legalacsonyabb bérleti díjai szintén 110 ezer forint körül alakultak.

A 70 és 90 négyzetméter közötti lakások esetében már inkább a háromszobás felosztás a jellemző, akinek pedig ennyi szobára van szüksége, az biztosan számolhat a VIII. kerületben 125 ezer forintos, a többi helyen inkább 140 ezres havi díjjal.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem