2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Még nehezebb helyzetben a városok: mutatjuk a friss szigorítást

  • hvg.hu
  • 2020. december 2. szerda 08:30

A települési önkormányzatok jövőre nem emelhetik a helyi adókat és a korábbi kedvezményeket nem szüntethetik meg - szigorított a kormány. A Pénzügyminisztérium szerint ez a lakosságot védené, az önkormányzatok helyzetét viszont tovább nehezíti a lépés.

A korábbi bevétel-elmaradások, így az iparűzési adó jelentős részének és a gépjárműadónak az államhoz kerülése, illetve a szolidaritási hozzájárulás megemelése után ismét újabb nehézséggel szembesülnek a települések önkormányzatai a költségvetésüket illetően. A friss Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket - szúrta ki a hvg.hu.

A lap idézi, hogy a Pénzügyminisztérium a "a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmével" indokolta a lépést. Felidézik Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének ötletét, hogy iparűzési adót, későbbi javaslata szerint pedig semmilyen önkormányzati adót ne fizessenek a vállalkozások két évig. Erre azonban az önkormányzati vezetők úgy reagáltak, hogy ha ez megvalósulna, akkor ezeket a kieső összegeket az állami költségvetésből kellene pótolni, különben az alapfeladataikat sem tudják ellátni a helyhatóságok.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS