2020. április 7. kedd Herman

Máris visszaesett az érdeklődés a lakáspiacon: ennyivel csökkent a kereslet


A koronavírus épp egy lassuló időszakot követő konszolidációs periódusban érte el az ingatlanpiacot, amelynek hatásai egyértelműen attól függnek, hogy a különböző országok milyen gyors és hatékony választ adnak a járvány kezelésére. Az egyelőre hatóságilag csak javasolt és nem kötelezően előírt házi karantén és otthonmaradások miatt az ingatlanvásárlási hajlandósággal együtt a megtekintések száma is csökkent a korábbi időszakhoz képest. A sürgős eladások azonban gyorsan lezajlanak.

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint az ingatlanpiac jelenlegi állapota vegyes képet mutat. A koronavírus hatása leginkább Budapesten érzékelhető, jóval kevesebb az érdeklődő, vidéken még nem jellemző a járvány okozta pánik, továbbra is élénk a piac. A helyzet azonban a legfrissebb hírekhez és kormányzati intézkedésekhez igazodva gyorsan változik. 

Az elmúlt hetek a szokásos márciusi, téli álomból ébredező piacot mutatták. Ezzel szemben a múlt héten az érdeklődések száma már a harmadára esett vissza. Az új érdeklődő hívások területtől függően a megszokott 30-40 százalékát érték el, és a megbízások oldalán is nagyjából 30 százalékos visszaesés tapasztalható

- értékelte az OC legfrissebb adatait Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. "A folyamatban lévő ügyletek esetében a vevő és az eladó is arra törekszik, hogy mihamarabb lezárja az ügyletet" - árnyalta az adatokat Kosztolánczy György vezérigazgató, aki megjegyezte: mivel mindkét fél a gyors lebonyolításban érdekelt, ezért nincs kivárás, ez a magyarázata, hogy a tranzakciók számában jelenleg még nincs visszaesés. Ugyanakkor megjegyezte, a járvány hazai kitörése óta mindössze két hét telt el, pontosan nem látni, legfeljebb modellezni lehet, hogy mit hoz a jövő. A közelmúlt történéseiből azt lehet leszűrni, hogy a piacra hatással van a járvány.

Az elmúlt hetekben még semmilyen változás nem volt tapasztalható, minden úgy működött, ahogy a korábbi időszakban. A múlt héten viszont már azt láttuk, hogy az ingatlanmutatások száma 60 százalékkal visszaesett, míg a vételi ajánlat ugyanannyi volt, mint az előző hetekben

- ismertette a pillanatnyi helyzetet Kosztolánczy György. Elmondta, a tranzakciószám csökkenése már tavaly megfigyelhető volt, ennek oka részben a magas árszint, részben a kedvező kamatozású állampapír megjelenése volt. Amíg a mostani helyzet fennáll és a hatósági előírásoktól függetlenül az emberek józan belátása is megkívánja, hogy amennyire lehet, a személyes kontaktustól lehetőleg távol tartsák magukat, részben ellehetetlenülnek a lakás eladások is. Ebben a helyzetben a legtöbben nem szívesen fogadnak idegeneket, kerülik az ingatlanok bemutatását. A határozott vételi szándékkal piacra lépő vásárlók pedig a bizonytalan kilátások miatt sok esetben inkább elhalasztják a beruházást, valószínűsítette az Otthon Centrum vezérigazgatója.

A jövőbeni kilátások latolgatása korai, hiszen nagyon sok függ attól, hogy mennyi időre lesz szükség a járvány megfékezésére. Egy-két hónapos karantén nem roppantja meg a piacot különösebben, és ha igazak a várakozások, akkor a gazdaság - a 2008-as világgazdasági válsággal ellentéten - igen gyorsan regenerálódhat. Jelen ismereteink szerint ezeknek a hatásoknak az összességétől függ, hogy 2020 második felében miként alakulnak a tranzakciószámok, illetve a gazdasági megfontolású, befektetési célú vásárlások.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Erre végképp nem voltak felkészülve a dolgozók: az agyonhajszoltság csak a kezdet
A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja életünket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk