2020. december 5. szombat Vilma

Már bevezethetnénk az eurót, de a kormány nem akarja


A kormány továbbra sem rohan az eurócsatlakozással, szerintük előbb a tényleges konvergenciának kellene megtörténnie - olvasható ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válaszaiból, melyeket a Világgazdaságnak küldtek.

Mivel az önálló monetáris politika is segített a válság leküzdésében, Magyarország egyelőre nem kíván belépni a kötött árfolyamrendszerbe, ez a kellő időben majd saját elhatározásán múlik - közölte az NGM a lappal. Az NGM emellett azt válaszolta, óriási előrelépés, hogy teljesítjük a belépési kritériumokat.

Ugyanakkor az euró bevezetése akkor válhat időszerűvé, ha Magyarország gazdasági fejlettsége megközelíti az euróövezet országainak az átlagát, tehát a tényleges konvergencia létrejön

- írta a tárca.

A magyar egy főre jutó GDP az EU-átlag 67 százaléka volt tavaly, ezt kellene a jelek szerint közelíteni ahhoz, hogy realitás legyen az euró bevezetése. A minisztérium arra figyelmeztet, ha anélkül lépnénk be, hogy a reálgazdaság teljesítménye megközelítené az eurózónáét, akkor a csatlakozás vesztesei lehetnénk, hasonlóan egyes mediterrán országokhoz. "Másrészt az euróövezet elmúlt években felszínre került nehézségei, belső problémái nyomán az euróövezetnek is meg kell még újulnia, stabilizálódnia, és egyben vissza kell szereznie korábbi vonzerejét" - közölte a tárca.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk