16 °C Budapest

Május közepén indul nemzeti lakáslottó

MTI
2017. április 22. 17:31

A Central Nok Szervező Zrt. április 12-én vette kézhez nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) szervezésére szóló engedélyét a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), a cég várhatóan május 15-én kezdi meg a tagtoborzást - közölte a társaság.

A Central Nok Zrt.-t elsőként ismerte el nemzeti otthonteremtési közösségek megbízható szervezőjeként az MNB, és engedélyezte számára, hogy a közösségek számára tagokat toborozzon, egyúttal jóváhagyta a társaság igazgatóságának nyilvános felhívását egy 120 hónapos és egy 180 hónapos futamidejű nok indítására. A Magyarországon működő alap tőkéje 100 millió forint.

A társaság értékesítési stratégiájának elsődleges módjaként az értékesítési partnerekkel való együttműködést választotta. A termékről - a törvény erre vonatkozó szabályozásai miatt - egyelőre nem adhatnak pontosabb felvilágosítást - közölték. A hatályos rendelkezések szerint ugyanis az engedély kézhezvételétől számított 30 napig nem végezhető sem tagtoborzás, sem ügyfél tájékoztatás. 

A társaság szerint a nok ésszerű és gazdaságos lehetőség arra, hogy a közösség tagjai mielőbb önálló lakáshoz jussanak. Azon felül, hogy a megvásárolandó lakásnak új építésűnek kell lennie (ennek a definícióját törvények szabályozzák), a szabályozás semmilyen más megkötést nem tesz a lakásokkal kapcsolatban. Minden ügyfél szabadon választhatja meg, hogy hol és milyen új építésű lakás megvásárlására fordítja megtakarított pénzét. 

Arra a kérdésre, kiknek a jelentkezésére számítanak, közölték: szinte lehetetlen felsorolni az összes olyan élethelyzetet vagy társadalmi csoportot, amelyik számára jó megoldást nyújt a nok, első lakáshoz jutó fiataloknak éppen úgy jó lehet, mint az okos befektetésre vágyóknak.

Arról, hogy mi garantálja a befektetések biztonságát és azt, hogy minden tag lakáshoz jusson a futamidő végére, kifejtették: a prudens törvényi előírások és az MNB felügyelete biztosítja, hogy az ügyfél pénze biztonságban legyen a megbízható szervezőnél; legkésőbb a futamidő végén minden szerződés szerint teljesítő tag lakáshoz jut. 

A parlament 2016 márciusában fogadta el a nok-törvényt. A jogszabály szerint a közösségekhez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak meghatározott összeg előre meghatározott ütemben történő befizetésére. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani, amelynek szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet. Sorsolással vagy licittel döntik el, hogy ki, mikor jut lakáshoz. A megtakarításon felül hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi a szerencsés tagoknak. A futamidő legalább 10 év, legfeljebb 15 év lehet, a közösség tevékenységét addig folytatja, amíg minden tagja ingatlanhoz nem jut.

A konstrukcióhoz állami támogatás jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A befizetésekre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közösséget működtető szervező cégnek Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaságnak kell lennie, legalább 100 millió forintos alaptőkével. A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. Egy szervező több közösséget is működtethet.

A szervező vagyonának el kell különülnie az általa működtetett nok vagyonától. A törvény kimondja azt is, ha a közösséget fél éven belül nem veszik nyilvántartásba, a lakásvásárló mentesül a kötelezettségek alól, és a szervező köteles visszafizetni neki a regisztrációs díjat. A szervező a közösség működtetésén túl kizárólag a közösség tagjának tulajdonában álló lakóingatlan megvásárlásával és értékesítésével összefüggő feladatokat láthat el.

Ha a cégnyilvántartásba már bejegyzett zártkörűen működő részvénytársaság kíván szervezőként továbbműködni, a hatóság abban az esetben ismeri el szervezőként, és adja ki a szervezői engedélyt, ha az engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább ezer lakóingatlan építésében, illetve értékesítésében részt vett, és legalább 2 éve folyamatosan teljesítette a fogyasztói csoportokról szóló jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit a fogyasztóvédelmi hatóságnak. 

A Central Nok Zrt. jogelődje Poligrupo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. néven fogyasztói csoportokat szervezett.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm