2019. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam

Magyar fejlesztéssel harcolnak a rettegett betegség ellen: életet menthet a szabadalom


 A Lyme-kór egy rejtőzködő, lappangó betegség, amelyet nehéz felismerni. Ezért is fontos újdonság az a magyar diagnosztikai eszköz, amely képes lehet kimutatni a kórokozót a vérből.

A Lyme-kór az emberi szervezet bármely részét érintheti, a betegség azonban nem okoz kirobbanó klinikai tüneteket. Éppen az a becsapós, hogy hol van panasz, hol nincs, vagyis egy bujkáló, lappangó betegségről van szó, amit nehéz azonosítani - magyarázta Bozsik Béla Pál, a Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója az InfoRádiónak.

A Lyme Diagnstics új diagnosztikai eszköze azért jelenthet forradalmi előrelépést, mert magát a jellegzetes alakú kórokozót képes kimutatni a vérmintából, nem pedig annak a hatását, hiszen az vagy van, vagy nincsen, mondta a szakember. Eddig a fertőzés kimutatására a szerológiai vizsgálatok során a baktériumhoz kötődő, a szervezetben termelődő ellenanyag meglétét vizsgálták, ez azonban nem minden esetben lehetséges, mert a szervezet néha képtelen ellenanyagot termelni.

A Lyme-kórt leggyakrabban kullancsok terjesztik. A vérszívók csípése miatt kialakult bőrgyulladás nagy fokú terjedés figyelmeztető jel lehet. Az ilyenkor kialakuló úgynevezett Lyme-foltok mellett ízületi panaszok jelentkezhetnek, elsősorban a térd, a boka és a váll területén, de a kis ízületeket is érintheti.

A sok szabadtéri rendezvény miatt emiatt fontos lenne a kullancsmentesítés, jegyezte meg végezetül Bozsik Béla Pál.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,71 százalékos THM-el, és havi 107 743 forintos törlesztővel fel lehet venni az Ersténél De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: a K&H Banknál például 107 546 forintos törlesztőt ígér a 2,81 százalékos THM; míg az OTP Banknál szintén alacsony, 2,97 százalékos THM is alacsony, 108 811 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen, a Budapest Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.22-08.28
Országos

Auchan

08.22-08.28
Országos

Lidl

08.22-08.28
Országos

Spar

08.22-08.28
Országos

Tesco

08.22-08.28
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos

Aldi

Iskolakezdés
07.25-09.07
Országos