Luxuslakások a fővárosban: Buda és az V. kerület viszi a prímet

2016. november 15. 05:53

Az átlagos újépítésű lakás alapterülete 63 négyzetméter a fővárosban, amelyért négyzetméterenként 661 ezer forintot kell kicsengetni - tudta meg a Pénzcentrum a Budapesti Lakáspiaci Riport adataiból. Ennél azonban jóval összetettebb a kép. Mutatjuk a legfontosabb lakáspiaci mutatókat.

A hazai újlakáspiaccal kapcsolatos hírek az elmúlt évekig többnyire a fejlesztések hiányáról, na meg az alacsony keresletről szóltak. Mára azonban ez megváltozott, a fejlesztők egyre aktívabbak, a kereslet óriási és úgy tűnik a következő években is folytatódhat ez a tendencia.

Persze néhány gócponttól (ilyen például Győr, Kecskemét) eltekintve a legnagyobb mozgás ezúttal is a fővárosban van. Budapesten belül pedig rendre a XIII. kerület vezető szerepét emlegetik a szakemberek - felmérések szerint mind a beruházók, mind a vásárlók körében kiemelt célpontnak számít a pesti városrész.

Ennél persze jóval összetettebb a kép!

Jól mutatják ezt a  Budapesti Lakáspiaci Riport adatai is, amelyre nemrég bukkant a Pénzcentrum. Az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index 255 budapesti projektet vizsgált 2016 III. negyedévében. A fővárosi fejlesztésekben pedig több mint 3400 újépítésű lakásról gyűjtöttek adatot az elemzők.

Buda és az V. kerület viszi a prímet

A Budapesti Lakáspiaci Riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum megállapította, hogy a fővárosban az átlagos újépítésű lakás

  • alapterülete 63 négyzetméter;
  • négyzetméterára 661 ezer forint.

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó.

A kerületi bontás alapján viszont az is kiderül, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. ugyanis bő 500 ezer forintot ver rá négyztméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán a 2., a 3. és 11. kerület, valamint Pesten a 6-9. kerületek, ahol az egységárak 600 és 900 ezer forint közül mozognak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A XIII., illetve XIV. kerületek némileg lemaradnak a listavezetőktől, itt 500-600 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az érdeklőfők. Budapest többi, főként külső kerületében pedig félmilliós egységár alatt is vásárolhatunk, sőt, a városközponttól legtávolabb eső kerületekben már 400 ezer forint alatt is hozzájuthatunk egy négyzetméternyi új építésű lakáshoz.

De érdekes eredményre vezetett a méretkategóriák szerinti elemzés is. Kiderült ugyanis, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás lakásokon át, a 2-3 szobás, maximum 80 négyzetméteres lakások felé haladva egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 80 négyzetméter fölött  fordul a kocka. Erre persze lehet magyarázat a 10+10-es CSOK is, hiszen a fejlesztők is szeretnének hasznot húzni az ajándékpénzből.

Végül pedig turkáltunk picit a luxuskategóriában is, és őszinték leszünk, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projektek egyérteműen az egymillió forintos négyzetméterár felett pörögnek, sőt, némelyik megközelíti a kétmilliót is, hanem az, hogy a fejlesztők megítélése szerint van igény bőven a többszáz milliós lakásokra is. Az összesítés szerint a százmillió feletti kategóriában közel 140 újépítésű ingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 650 darabot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm