Lehet, hogy a vírustól védve vannak otthon a családok, ettől azonban nem: a bántalmazás nem szűnt meg

2020. április 20. 22:26

"Maradj otthon, legyél biztonságban" - halljuk folyamatosan a hirdetésekből. De mi van azokkal, akik számára az otthon nem a biztonságot jelenti? Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint a karantén és a kijárási korlátozás ideje alatt jelentős mértékben megnő a családon belüli erőszak száma, ezek pedig a beszűkült mozgástér miatt még inkább rejtve maradhatnak.

A koronavírus robbanásszerű terjedése ellen a leghatékonyabban úgy tudunk védekezni, ha otthon maradunk. A hosszan tartó összezártság azonban melegágya a családon belüli erőszaknak, amely az esetek túlnyomó többségében a nőket és a gyerekeket érinti. Különösen igaz ez, ha a világjárvány okozta stressz egzisztenciális válsággal is párosul.

Az alapvetően is bántalmazó kapcsolatban élő nők és gyermekek most még inkább kiszolgáltatott helyzetben találják magukat, hiszen nem csak, hogy hónapokig fizikailag is össze vannak zárva bántalmazójukkal, de az anyagi értelemben vett kiszolgáltatottságuk is megnőhet

- magyarázza Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Úgy véli, a jelenlegi helyzetben a kijárási korlátozás mellett a bántalmazó is még inkább szűkíteni tudja az áldozatok mozgásterét, így a karantén könnyen egyet jelenthet azzal, hogy az érintettek a saját otthonuk rabjává válnak.

Nehéz ilyenkor okosnak lenni

- húzza alá a szakértő, azonban hangsúlyozza: fontos, hogy az áldozat tudja: ki lehet lépni és ki is kell lépni egy bántalmazói kapcsolatból még karantén idején is. Ha kell, azonnal.

Felgyorsuló dinamika, egyre súlyosbodó bántalmazások

Amellett, hogy érdemes a konfliktusokat elkerülni, az áldozatoknak tisztában kell lenniük a bántalmazás dinamikájával is. Az első bántalmazást a megbánás, majd az ígéretek követik. Ez után egy úgynevezett nyugalmi szakasz jön, majd a feszültség ismét fokozatosan elkezd növekedni. Ennek a robbanásakor újabb, gyakran még súlyosabb bántalmazás következhet be.

A karantén, a világjárvány és az egzisztenciális problémák miatt a bántalmazások közötti ciklus jelentős mértékben lerövidül. A nyugalmi szakasz minimálisra redukálódik, hiszen gyorsabban gyűlik a feszültség

- mutat rá. Éppen ezért úgy véli: a bántalmazások leginkább úgy kerülhetők el, ha az áldozat tudatosan figyeli azt, hogy a bántalmazó milyen szakaszban van éppen, illetve felkészül a robbanás fázisára.

Merjünk segítséget kérni, merjünk kilépni a bántalmazói kapcsolatból, hiszen ez a leghatékonyabb módja a megelőzésnek

- fűzi hozzá a szakértő.

Tíz hasznos tanács baj esetére

1. Tartsd meg a belső egyensúlyodat! Amíg stabil, kiegyensúlyozott vagy, addig a bántalmazót könnyebben tudod kezelni. Alakíts ki napirendet, törekedj arra, hogy legyen saját időd!

2. Ne hagyd, hogy elszigetelődj a külvilágtól! Tarts szoros kapcsolatot rokonokkal, barátokkal, munkatársakkal videós platformokon keresztül!

3. A telefonodat védd kódokkal, az email és Facebook jelszavakat ne mondd el a bántalmazónak! Ha szükséges, töröld magad, majd titokban csinálj új profilt!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Amikor robban, kerüld, amennyire csak lehet. A lakásban helyezkedj úgy, hogy ne tudjon sehova beszorítani.

5. Különösen ügyelj arra, hogy ne legyen elől szúró-vágó eszköz.

6. Ha tudsz, menekülj ki a folyosóra vagy zárkózz be az egyik helyiségbe!

7. Ütés rúgás esetén védd a fejedet, a hasadat, a gerincedet és a lágy részeket!

8. Ha földre kerülsz lábbal, rúgások segítségével próbálj távolságot tartani!

9. Ha falhoz szorít, emeld fel a kezedet, határozottan tartsd ki, és próbáld eltolni magadtól. Védd a fejed, ha szükséges!

10. Hangosan kérj segítséget! Szólítsd fel a bántalmazót, hogy hagyja abba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem