Lecserélnéd a kazánt? Vasárnapig még pályázhatsz!

MTI
2017. október 13. 18:30

A lakásépítések, felújítások felfutása, valamint a korszerűsítést segítő támogatások felpörgették a kazánpiacot is, október 15-én éjfélig még lehet pályázni az Otthon melege program fűtéskorszerűsítési alprogramjára elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül.

A lakásépítések, felújítások felfutása, valamint a korszerűsítést segítő támogatások felpörgették a kazánpiacot is, október 15-én éjfélig még lehet pályázni az Otthon melege program fűtéskorszerűsítési alprogramjára elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül.

Az alprogram támogatást nyújt új kondenzációs kazánok beépítéséhez és a kiegészítő költségekhez - például kéményátépítéshez, radiátorok cseréjéhez, fűtési csőhálózat korszerűsítéséhez - az elszámolható bruttó költségek 40 százalékáig, de legfeljebb 700 ezer forintig.

A családi házakba és az egyedi kéménnyel rendelkező társasházi lakásokba már csak kondenzációs kazánokat lehet beszerelni, ezért az érezhetően nőtt e termékkör forgalma. A Szerelvénybolt Kft. épületgépészeti áruházlánc tulajdonosa, Patonai Roland az MTI kérdésére elmondta, a cégnél a kondenzációs kazánok forgalma mintegy 15 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Tájékoztatása szerint a kéményes gázkazán kategóriában az értékesítési volumen 95 százalékát a modernebb és biztonságosabb kondenzációs kazánok teszik ki.

A cég tájékoztatása szerint azokban a társasházi lakásokban, ahol a kazán gyűjtőkéménybe csatlakozik, 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánt venni, ha meglévő kéményes kazán felmondja a szolgálatot. A jogszabály szerint a könnyítés a 10 kilowattos vagy az alatti fűtőkészülékekre, és a 30 kilowattos névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokra vonatkozik. Patonai Roland kitért arra, hogy bár még nem régóta jelentek meg a piacon az új típusú, okoskazánok, de már most látszik, hogy komoly igény mutatkozik rá a felhasználók részéről: néhány hónap alatt már kondenzációskazán-értékesítésük 5 százalékát adják ezek a készülékek.

Az Ariston Thermo Hungária Kft. víz- és fűtéstechnológiai vállalat marketing vezetője, Szilágyi Beáta az MTI megkeresésére arról számolt be, hogy a cégüknél a kondenzációs kazánok forgalma 8-10 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. A vállalat vevőszolgálati vezetője, Váradi Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi lakóházakban a gázkészülékek életkora meghaladja a 20 évet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kitért arra, kisebb a kiadás, ha csak a kazánt kell cserélni, mert a kémény rendben van és a fűtésrendszer már kiépítették. A szakember szerint ilyenkor érdemes okoskészüléket választani, ami távirányíthatósága miatt kevesebb energiát használ. Hozzátette, a kondenzációs hibrid készülékek a fűtés mellett hűtésre is alkalmasak. Beépítésük költségesebb és helyigényesebb, viszont éves szinten 20-30 százalékot lehet megspórolni.

A szakember elmondta azt is, jóval nagyobb költségre számíthatnak, akik konvektort szeretnének gázkazánra cserélni. A kötelező gázterv elkészítése 60-100 ezer forint között van, a kéménybélelés folyóméterenként 15-20 ezer forintba kerül, kondenzációs kazánokat pedig 200-500 ezer forint közötti áron lehet kapni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm