12 °C Budapest

Lassan elhúz mellettünk az egész régió: értékelték a magyarországi jólétet

2018. november 30. 17:30

Kijött a Prosperity Index legújabb jóléti rangsora, amelyben a régiós országokat tekintve Magyarország a lemaradó középmezőnyben van. A Pénzcentrum most összeszedte, miben vagyunk jobbak, vagy rosszabbak a gyengébb közepesnél.

A középmezőnyben van Magyarország a régióban a 2018-as Prosperity Index rangsora szerint. Az összeállítás kilenc szempont alapján állítja össze a világ országainak jóléti rangsorát: vizsgálják a gazdasági helyzetet, az üzleti környezetet, a kormányzati munka minőségét, az oktatást, az egészségügyet, a biztonságot, a személyi szabadságot, a társadalmi tőkét, illetve a környezettudatosságot.

Ezeknek a mutatóknak az átlaga adja ki a nagy egészet, és sorolta be Magyarországot a jóléti rangsor 42. helyére. Mögöttünk a régióban csak Románia (45.), Szerbia (56.) és Ukrajna (111.) áll. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy utóbbiban jelenleg is háborús helyzet van, így a legtöbb mutatóban is a lista hátsó traktusába tették (a biztonság tekintetében például a 128. helyen vannak).

A régióban, ahogyan arra számítani lehetett, Ausztria vezet (világviszonylatban 15. hely), majd pedig Szlovénia (18.) és Csehország következik (27.). A helyezéseket összevetve kijelenthető: hazánk a 42. pozíciója jólétügyileg inkább áll közelebb a balkáni országokhoz, mintsem az északi és nyugati szomszédokhoz. Ugyanis míg az előttünk tanyázó Horvátország 41. az őelőtte következő Lengyelország már 33., Szlovákia pedig 32. Így tehát míg az első helyezettől 26 hely választ el minket, az utolsó szerbektől (az évek óta káoszos Ukrajnát nem számítva) csak 14.

Így hagytak le minket egy évtized

A rangsort 2007 óta állítják össze, ekkor hazánk még a 35. helyen volt, ez folytatódott egészen 2010-ig, amikor már 37.-ek voltunk, és a lecsúszás egészen 2016-ig folytatódott, amikor a 44. helyen álltunk a jóléti listán, az óta tavaly és idén is egy-egy helyet javítottunk. Tehát 2018-ra értünk vissza a 2015-ös szintre, amikor szintén 42. helyezettek voltunk. Összevetésképpen a szlovákoknál 2007 óta viszonylag stabil a jóléti index, sőt 2014 óta folyamatosan lépegetnek felfelé: a 34. helyről indultak 2007-ben, onnan kisebb-nagyobb ugrásokkal 2013-ra a 36.-ra csúsztak le, végül 2018-ra ismét a 32. helyen állnak.

Látványosan jöttek fel a horvátok is, akik 2016-ban hagytak le minket. Azaz, ahogyan a mellékelt ábrán az látható, hogy inkább Magyarország "csökkent vissza" az ő szintjükre, nem Horvátország fejlődött annyira robbanásszerűen, hogy végül be is előzze Magyarországot.

Számos cikk szólt arról, hogy lassan lehagynak minket a románok is a régióban, ez pedig látható a jóléti indexük növekedése alapján is: 2013 óta 19 helyet javítottak, visszaesés nélkül, egészen tavalyig minden évben 4, vagy több helyet ugrottak évente, 2018-ban két helyet javítottak az előző évhez képest, most már csak háromra vannak tőlünk. Ha ez így megy tovább, pár éven belül csak Románia hátát látjuk majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindenből gyengébb közepes

Lebontva a legfrissebb értékeléseket látható, hogy kevés dologban vagyunk kiemelkedően jók, vagy rosszak a régiónkban. A legjobb helyezést az oktatás tekintetében értük el, 32.-ek vagyunk, ami az ötödik legjobb a vizsgált országok között. Ebben a kategóriában Szlovénia a legjobb 7. helyével, utána Csehország (14.) és Ausztria (19.) következik. A legrosszabb helyen Ukrajna van, ahol a háborús helyzet ellenére a 43. legjobb oktatási rendszer működik a világon, utána a 39. Románia jön. Ugyanakkor itt is érezhető: az eredmények inkább a régió rosszabbik feléhez közelítenek.

Nem vagyunk olyan rosszak az üzleti környezet mutatójában sem, amelyben összességében a 46. helyen vagyunk. Ebben a tekintetben csak 4 jobb van nálunk a régióban. Érdekes, hogy az egyébként hozzánk nagyon hasonlóan szereplő Horvátország a kategóriában csak két hellyel áll jobban, mint Ukrajna. Itt nem vagyunk annyira lemaradva a legjobbaktól.

Környezetvédelem tekintetében azonban van miért szégyenkeznünk, 65. helyünknél csak Ukrajna (105.) és Szerbia (107.) teljesített rosszabbul. Szlovénia nemcsak a régióban, de világviszonylatban is első, Ausztria 9., Horvátország 15. Egyébként ez annyira nem meglepő eredmény, legalábbis korábban a Pénzcentrum is megírta, hogy mennyi szemetet hasznosítanak újra az EU-s országokban, és hát ne szépítsük, azon a listán például tökutolsók lettünk.

Egyéb, különösen kiemelhető eredményünk nincs a listában, a többi indikátorra jellemzően igaz, amit fentebb írtunk: Magyarország sokkal inkább közelít a kelet-európai és balkáni országokhoz, mint a listán előkelőbben szereplő, környező államokhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem