18 °C Budapest

Küszöbön az év legsötétebb estéi: hogyan érdemes készülni? (x)

Pénzcentrum
2018. november 7. 12:00

Sokan átsiklanak a világítás megtervezése felett, pedig nemcsak a lakás stílusát és hangulatát határozza meg, hanem a benne élők közérzetét is. Ma már az izzó típusa mellett például a színhőmérsékletét is kiválaszthatjuk, nem beszélve a lámpák számos egyéb funkciójáról. Ahogy rövidülnek a nappalok, egyre nagyobb szerepet kapnak az otthonokban a mesterséges fények, ezért a novemberi időszak jó alkalom a világítás fejlesztésére. Érdemes megnézni a KIKA megújult lámpakínálatát, különösen november 10-11-én, amikor a bútorlánc minden termékre 12% kedvezményt kínál.

Az otthoni világításra a legtöbben kevés figyelmet fordítanak, mert a tervezés látszólag csak a konnektorok, a kapcsolók és a lámpák elhelyezéséből áll. Pedig valójában összetettebb és központi kérdés: egyrészt jelentősen befolyásolja a terek hangulatát, másrészt létszükséglet, hiszen még a napközben fényben úszó lakásokban is beköszönt az este. Télen pedig már délután 4 óra körül sötétedik, így az ébren töltött időszak jelentős részét lámpafénynél töltjük. Nem beszélve arról, hogy a megfelelően kiválasztott világítási rendszer egy rossz adottságú helyiségen - például egy szűkös előszobán - is sokat javíthat.

Egyre keresettebbek a modern eszközök

Az utóbbi években köztudottá vált, hogy milyen fontos szerepük van a lakás fényeinek a mindennapokban, főleg a téli hónapokban, és a lámpavásárlásnál előtérbe került a tudatosság. Például egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a megfelelő minőségű világítás korszerű, praktikus és energiatakarékos is - közölte a Pénzcentrummal a KIKA.

A lakberendezési lánc szerint a LED-lámpák népszerűsége egyre nő annak köszönhetően, hogy 80-90 százalékkal alacsonyabb az energia-igényük, mint a hagyományos izzóknak és az élettartamuk is jóval hosszabb. Ráadásul sok LED-világításnál állítható a fényerő és /vagy a színhőmérséklet is.

Vezérlést tekintve az érintőgombos és a távirányítós megoldások terjednek, illetve egyre többen keresnek extra funkciókkal rendelkező lámpákat. Ilyen például az éjszakai fény funkció: ez diszkrét fényt biztosít és közben nem zavarja az alvást. Ezeken ráadásul többnyire kiválthatjuk telefonunk ébresztőjét az ébresztő funkcióval, a színváltó funkcióval pedig hangulatunkhoz igazíthatjuk a világítást. Az olyan modelleket is egyre többen vásárolják, amelyek hőmérő- és naptár funkcióval rendelkeznek. Érdemes a következő hétvégén mindennek utánanézni a KIKA üzleteiben, mert amellett, hogy megújult lámpakínálattal várják a vásárlókat, november 10-11-én minden termékre 12% kedvezmény jár.

Forrás: KIKA

Ezekre figyelj, ha lámpát veszel!

A fények kiválasztásánál az esztétika mellett a praktikum is fontos szerepet játszik. Érdemes lehet akár szakértőtől is tanácsot kérni már az építkezéskor vagy a felújítás megkezdésekor.

Nem mindegy például, milyen lámpákat választunk az olyan helyiségekben, mint a fürdőszoba, konyha vagy az előszoba, ahol az egyenletes, közvetett világítás mellett fontos a részletek megvilágítása célzottabb, közvetlen fényforrások elhelyezésével.

Otthoni munkához, tanuláshoz is megfelelően erős, helyi megvilágítás szükséges: ha például van egy bevált olvasósarkunk, oda célszerű egy asztali- vagy fali lámpát elhelyezni. Vegyük azt is figyelembe, hogy ha monitort használunk, inkább szórt fényre van szükségünk. A vásárlásnál érdemes azt is előre eldönteni, hogy milyen égőt szeretnénk, hiszen a foglalat meghatározza, milyet csavarhatunk majd az adott lámpába.

Ma már nemcsak hagyományos vagy LED-égők közül választhatunk, hanem azt is eldönthetjük, hogy melegebb vagy hidegebb fényű izzót szeretnénk. A rövidebb nappalokat követő hosszú estéket például melegebb narancsos, vöröses tónusú fényekkel tehetjük kellemesebbé, míg munkához, tanuláshoz érdemes hideg, fehér, fókuszált fényeket használni.

A fényforrások fényerejét Lumenben (lm) határozzuk meg, ami a hagyományos izzók Watt jelölésének tízszeresével egyezik meg. A lakóterek ajánlott megvilágítása 100 Lumen per négyzetméter, míg a konyhában és fürdőszobában körülbelül 30 Lumen per négyzetméter elegendő. A fények színének a mértékegysége a Kelvin (K): a meleg fehér színt 2700 Kelvin, a természetes fehéret 4000 Kelvin, míg a hideg fehéret 5000 Kelvin jelöli.

Forrás: KIKA

Mutatjuk a legjobb ajánlatokat

A KIKA megújult kínálatában mindenki megtalálja a számára ideális fényforrást: a termékekben ötvöződik a technológiai innováció, az új design-és formavilág - amellett, hogy a lámpák fényforrásként is maximálisan ellátják funkciójukat.

Mennyezeti lámpák

Jelentősen bővült a nagy átmérőjű lámpák száma, köztük az 50-60 centiméteres, illetve 70-80 centiméteres kialakításúaké, de akár 1 méteres átmérőjű lámpákat is találunk. Sok az egyéb funkcióval rendelkező mennyezeti lámpa, köztük:

  • a távirányítható;
  • a fényerőszabályozható;
  • a színhőmérséklet-szabályozható;
  • az éjszakai fény funkcióval ellátott;
  • a színes fényeket használó.

Egyes mennyezeti lámpák már különböző hangulatok vagy fényjelenségek színvilágát is meg tudják jeleníteni, mint például a csillagos eget, gyertyalángot vagy a naplementét. Ezeknek az ára 20 ezer forintnál kezdődik, a közepes árkategória 39-50 ezer forint között mozog, de akár 100 ezer forint felett is találunk, főleg díszesebb csillárokat.

LED-soros designlámpák

Ezek olyan mennyezeti lámpák, illetve függesztékek, amelyeknél a nagy fényerő kecses formavilággal párosul. A hagyományos fémszínek mellett megjelennek a különböző antikolt hatású ezüst- és aranyszínek is, a matt fehér és fekete, a rosegold, a bézs, vagy akár a zöld és sárga árnyalatai. Formavilágban a szabályos geometriai formák, valamint a különböző hullámformák, ívek, és ezek kombinációi jelennek meg elsősorban. Itt a szükséges LED-lámpák számától függően az ár 7 és 35 ezer forint között változik.

Ernyős lámpák

Az ernyős lámpák soha sem mennek ki a divatból, most is jelentős méret-, szín- és anyagválasztékban érhetőek el. Válogathatunk hengeres, oválisszerű és összetett ernyős formákból, illetve zárt és nyitott ernyőkből. A felhasznált anyagok között lehet szövet, bársony, fém, és előfordulhat ezek bármely kombinációja.

Asztali lámpák

Forma és szín szempontjából is jelentős a választék a különböző asztali és dekorációs lámpákból. Az íróasztali lámpák zöménél az alapfunkció mellett egyéb kényelmi funkciók jelennek meg, mint a színhőmérséklet szabályozhatósága, beépített óra, ébresztő, naptár, blue-tooth hangszóró vagy a vezeték nélküli telefontöltő. Ezeknek az ára 12 és 25 ezer forint között mozog.

Forrás: KIKA

Kültéri lámpák

A KIKA továbbra is széles választékban kínál kültéri, fürdőszobai spot, álló, vintage lámpákat és csillárokat. A kültéri világítással kapcsolatban fontos tudni, hogy belső terekre készült lámpák használata veszélyes lehet, ezért erre a célra mindig válasszunk a kinti világításhoz ajánlott termékekből. A téli sötét estéken ezeknek is nagyon fontos szerepük van, és nem csupán dekorációs eszközök.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem