15 °C Budapest

Koronavírus: rég fogyott ilyen kevés energia Magyarországon

2020. április 6. 22:00

A koronavírus-járvány gyors terjedése ellen meghirdetett vészhelyzet alaposan megváltoztatta a munkavégzési szokásainkat a tömeges méretű, távmunkára történt átállás miatt. Ez pedig magával hozta, hogy a cégek kevesebb áramot fogyasztanak, amit a háztartások home office miatti esetleges plusz fogyasztása nem egyenlít ki, így a múlt héten már jelentős visszaesés látszott a hazai villamosenergia-fogyasztásban, beleértve azt is, hogy a napi rendszerterhelési csúcsok is elmaradtak az átlagostól.

Egy átlagos hétköznapon mintegy 6000-6200 megawatt (MW) villamosenergiát fogyasztunk, de ez már a március 16-ával kezdődő héten is csökkent, amikor az iskolák zárva tartottak. Magyar László, az Energiaklub szakértője szerint az utóbbi időszakban egyre több hétköznap hozott a hétvégi napokkal megegyező fogyasztást.

Az átlagos hétköznapi érték alá a kijárási korlátozás első hét péntekjén került egy munkanap csúcsterhelése, a következő héten pedig már a csütörtök és péntek is. A múlt hét elejére aztán még tovább esett a magyar hétköznapi áramfogyasztás, már 5700-5800 megawattos értékek is előfordultak, melyek megegyeznek a tavaly év végi, két ünnep közötti fogyasztással.

A csökkenéssel a normál esetben reggel 8 óra körül induló első napi terhelési csúcsok 12 óra körüli időre tolódtak el, és többször meghaladják a korábban rendre magasabb, este 7 óra körül mutatkozó második napi terhelési csúcsokat, amire a koronavírus miatt megváltozott életmódunk lehet a magyarázat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem