2020. július 4. szombat Ulrik

Koronavírus: összefog a magyar kulturális élet, páratlan lehetőségeket kínálnak

  • MTI
  • 2020. március 21. szombat 13:30

A kulturális intézmények, szakemberek és művészek folyamatosan azon dolgoznak, hogy ha más formában, de elérhetővé tegyék az embereknek a közkincseket, a szórakozást és kikapcsolódást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A közleményben Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a kultúra felelőssége, hogy a szellemi életet táplálja, a kiegyensúlyozott léthez szükséges lelki muníciót, viselkedésmintát átadja az embereknek. Ehhez iránymutatással, rendszeres információval kell ellátni a közösségi vezetőket, hogy munkájukat segítve, zökkenőmentessé tegyék számukra a kultúra céljának betöltésé.

A kultúrának ebben a kiélezett helyzetben kulcsszerepe van a szükségszerű társas együttlét megélésében, a válságkezelés megoldásában, a pánikhangulattal szemben egy társadalmi összefogás, segítő emberi hangulat kialakításában. Ennek legfőbb letéteményesei a kulturális szakembereink, művészeink.

Fekete Péter szerint fontos, hogy a kultúra szakemberei, a művészek, a helyi példaképek összefogjanak, egymást segítsék, ötleteljenek és megosszák egymással tapasztalataikat azért, hogy a mindennapi életet könnyebbé, viselhetőbbé tegyék. Az emberek lelki erejének, egészséges mentalitásuknak és erkölcsi tartásuknak megőrzése van a kezükben. Nem szabad félvállról venni és csupán az egészségügytől és a rendvédelemtől várni mindenre a megoldást - hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár.

Az Emmi tájékoztatása szerint számos intézmény tette át programjainak egy részét a virtuális térbe, és elérhető közgyűjtemény adatbázisaikkal segítik az online oktatást.

Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható. Emellett szabadon elérhető a legnagyobb digitális folyóirat-adatbázis 1157 féle újsággal, a Szabad Európa Rádió archív hanganyagai és teljes műsorfolyama, valamint a Digitális Képarchívumban fotói, infógrafikái, prezentációi.

A Magyar Nemzeti Múzeum meglévő digitális adatbázisait olyan új tartalmakkal tölti rendszeresen, mint a MuseuMap, a Magyar Nemzeti Múzeum kincsei és a Régészeti Adatbázis.

A Fővárosi Nagycirkusz rendszeres, online közvetítéseket tart előadásaikból a Facebook oldalukon és YouTube csatornájukon. Emellett Acrobat Home Office Challenge elnevezésű videó-kampányukkal - melyhez hasonlót több nemzetközi művész is elindított saját országában - mozgásra és ügyességre ösztönzik a kihívásokat keresőket.

A Magyar Állami Operaház Nemzeti dalaink programjában énekművészek vesznek fel videóra egy könnyen megtanulható népdalt, amelyet diákok "visszaénekelhetnek" nyereményekért a közösségi felületeken. Spotitfy-oldalukon pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának előadásait tették elérhetővé.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk