8 °C Budapest

Könnyedén lenyúlhatják a pénzed, ha nem változtatod meg ezt a jelszót

2016. január 28. 14:40

Hekkertámadás veszélyére hívja fel a figyelmet a UPC. Az ügyfelknek kiküldött általános tájékoztatásszerint a modemhez kapcsolódó wifi jelszavakat érdemes minél előbb lecserélni, mert így lehet csak biztosítani, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá személyes adatainkhoz. A cég a Pénzcentrumnak küldött válaszában kifejti, hogy valós veszélyben az ügyfelek nem voltak, a kiküldött tájékoztató egy folyamatos edukáció része, és a gyári jelszó cseréje megoldja ezt a problémát.

UPDATE:

A UPC megkeresésünkre az alábbi választ adta:

"A UPC hálózati kapcsolata nincs veszélyben, nem tudunk olyan előfizetőnkről, aki konkrét biztonsági problémával szembesült volna a közelmúltban. Az ügyfeleinknek a napokban kiküldött tájékoztató egy folyamatos edukáció része, mivel fontosnak tartjuk, hogy előfizetőink biztonságosan használhassák szélessávú internetkapcsolatukat. Ezúton is bátorítjuk őket, illetve minden más szolgáltatónál Wi-Fi eszközt használó előfizetőt, hogy a gyárilag beállított, alapértelmezett jelszavakat változtassák meg, és állítsanak be új, biztonságos jelszót maguknak. Ezzel is védhetik személyes adataikat, és elősegíthetik, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá privát Wi-Fi hálózatukhoz."

A távközliési cég hozzátette, hogy a probléma nem a vállalat hibája, hanem a routereké, így bármely szolgáltatónál gondot okozhat. Ez viszont a gyári jelszó lecserélésével megszűnik.

Egy rendszeres olvasónk levelében arra panaszkodott, hogy a UPC-től kapott egy e-mail-t, amiben a wifi jelszavának módosítását kéri a távközlési cég.

A cég arra hivatkozik, hogy jelenleg veszélyben van a hálózati kapcsolat, ezért kell megváltoztatnia a jelszót.

Ez azt jelentheti, hogy akár a számítógépen tárolt adatokat, képeket, jelszavakat, sőt,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

akár a bankkártya információkat is ellophatják a nem biztonságos internet-csatlakozáson keresztül.

Mit kell tenni, hogy ne lopják el az adatainkat?

A tájékoztatás szerint meg kell változtatni a wifihez kapott jelszavunkat. Sokan ugyanis még mindig nem cserélték le azt azóta, hogy megkapták a szolgáltatótól. Ennek köszönhetően viszont sebezhetőbb a hálózat, és az adataink ellopása sem kizárt, ráadásul a hálózatunkat használhatja úgy, hogy akár ki is tilthat minket, így az internetelérésünk is megszűnhet.

Az eredeti jelszót egyébként a modem aljára ragasztott matricán találjuk, ezt kell megváltoztatnunk a biztonságos interneteléréshez. A cég egyébként felhívja a figyelmet arra, hogy az sem mindegy, hogy milyen jelszavat választunk. Korábban írtunk már a jelszavak biztonságáról a Pénzcentrumon, arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy a legalább nyolc karakterből álljon a belépési kulcs. Az UPC modem csatlakozáskor olyan jelszót adjunk meg, ami kis- és nagybetűket, számokat, valamint speciális karaktereket (pl. %#&§@*) egyaránt tartalmaz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem