2019. március 26. kedd Emánuel

Komoly baja lehet a kutyádnak: ezzel a módszerrel kiderülhet, beteg-e


Akár komoly betegségekre való hajlamot is kimutathat a kutyáknál a DNS-teszt, amit egyre többen végeznek itthon. Ebből az is kiderülhet, hogy egy keverék kutya felmenői milyen fajtájúak voltak. Persze a speciális kutya-családfának borsos ára van, de ezzel a módszerrel derülhet ki a legbiztosabban, hogy milyen származású a kedvenced.

Ha keverék kutyát fogadtál örökbe, előfordulhat, hogy lövésed nincs, milyen fajtájú felmenőkkel rendelkezik: alkatilag például egy agárra hasonlít, a kék szeme huskyra emlékeztet, a feje viszont mondjuk vizslás. Megoldás lehet, ha elviszed az állatorvoshoz, azonban ő sem feltétlenül mindent tudó. Fordulhatsz az internethez is: elkezdhetsz képeket nézegetni különféle kutyafajtákról, de az eltarthat egy ideig, és nem is biztos, hogy pontos eredményt kapsz. Létezik más megoldás is, van például olyan mobilapp, amelyben több lépésben megadhatod a kutyád főbb jellemvonásait: fejforma, szőr, testalkat, fülek formája. Ezek alapján a program kiadja azt a három domináns fajtát, amelyekből biztosan lehet az állat vérvonalában. A What's My Mutt nevű appban 65 kutyafajta tulajdonságait vegyítették, és a program a fejlesztő állatorvos szerint "önfejlesztő", tehát a korábbi találatok alapján - ha a felhasználó le is fényképezi a kutyáját, és megosztja azt a közösségben - még pontosabban képes meghatározni egy-egy kutya felmenőit.

A tudomány segíthet

Ugyanakkor a pénzesebbeknek 99 százalékos biztonsággal megmondják, hogy miféle kutyák vegyülnek kedvencükben. A gazdik ugyanis már DNS-profilt is készíttethetnek kedvencükről, így pedig biztosan kiderülhet, hogy egy keverék kutyának milyen fajtájú felmenői vannak. Egy teljes családfa meghatározás az egyik ilyen szolgáltatást nyújtó cégnél 33 ezer forintba kerül. Ennyiért egy komplett ágrajzot kapunk, amely még a kedvencünk dédszüleinek fejtáját is képes meghatározni. Lehet kérni egy DNS-profilt is, egyedi DNS aláírással, ez csak 20 ezer forint, egy hivatalos származás igazolás 50 ezer forintba kerül - ezt vélhetően a tenyésztőknek találták ki a drága, fajtiszta kutyák pedigréjének igazolására.

Súlyos problémákat előzhetsz meg

A módszerrel segíteni is tudsz a kutyádon, hiszen azt is meg tudják mondani, hogy van-e öröklött, genetikai betegsége. Ilyen például a diszplázia, amely a csípőizület elváltozását jelenti és a közepes, illetve nagytestű kutyákra jellemző. Bár a baj elkerülhetetlen, de megfelelő életmóddal és különféle porcvédőkkel lassítható a folyamat, nem kell, hogy műtétre kerüljön a sor. Ha időben kiderül, akkor hatékonyabb lehet a megelőzés - ebben segít a DNS-szűrés. Hasonlóan örökletes és súlyos kutyabetegség az epilepszia, ami szintén kezelhető, ha időben észlelik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt a legális hiteltrükk: működik, tízezreket is foghatsz a törlesztőn
Nem mindegy, hogyan kezdesz neki a tartozásaid visszafizetésének.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos