13 °C Budapest

Kizárja a szegényeket a falusi csok: éppen annak nem jár, aki leginkább rászorul

2019. április 16. 10:04

Éppen azokat zárja ki a családtámogatási program, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá: a falusi csok szigorúbb feltételeket szab, mint a városi, így éppen a szegények járnak vele rosszul - mondta el Bass László, gyermekszegénységgel foglalkozó szociológus. A csokra jogosultaktól 1-2 gyerek esetén féléves, 3 gyerek vállalásakor egy éves biztosítási jogviszont várnak, a falvakban élőktől azonban ennek éppen a dupláját. A falusi csokra jogoult településeken élők így hátrányba kerülnek - állítja a szakértő.

A falvakban élő, szegényebb rétegeket hátrányban indulnak a csok felvételénél, hiszen amíg a népesebb településeken élők számára fél éves  - 1-2 gyerek vállalása esetén -, illetve 3 gyerek vállalása esetén egy éves biztosítási jogviszony az igénylés feltétele, addig a kistelepüléseken élők számára ez 1-2 gyerek esetén egy év, 3 gyerek vállalása esetén pedig két év. Bass László, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület alelnöke szerint diszkriminatív a családi otthonteremtési kedvezmény, mert a feltételekkel a kormány azt üzeni: akarjuk, hogy gyerekek szülessenek, de megmondjuk hova - írja a Népszava. 

A gyermekszegénységgel foglalkozó szociológus szerint ezzel az állam azt üzeni, hogy azoknak a gyerekei értékesebbek, akiknek van folyamatos munkájuk. Pedig akik munkanélküli vagy közmunkás családba születnek, azok is megérdemlik a jobb lakáskörülményeket - véli a szakértő. A magyar fiatalok egyenesen menekülnek a legrosszabb foglalkoztatási helyzetben lévő térségekből, főleg Borsodból. 

Ott egy lakásvásárlási támogatás, a szülőhely szeretete, a családi hagyományok ideig-óráig segíthetik az elvándorlás lassítását, de biztos megélhetés nélkül hosszú távon ez a pár millió forint nem lesz megtartó erő, a hátrányos régiók továbbra is hátrányban lesznek

 - mondta el Bass László. Hasonló véleményen van Kiss Ambrus, a Policy Agenda elemzője, aki szerint a kistelepülésekre meghatározott szigorúbb feltételek ismét a társadalmi egyenlőtlenséget erősítik. A családvédelmi program nem foglalkozik az alacsony bérek kérdésével, ami az elnéptelenedő falvakban a legnagyobb problémát jelenti. 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem