Kiszámolták: ennyit spórol havonta Orbán a háromgyerekes családoknak

2017. május 31. 15:31

A demográfiai folyamatok alapvetően meghatározzák a lakáspiac és a lakáshitelpiac alakulását rövid és hosszú távon, ez jól látható az utóbbi évtizedek adataiból is. Három évtizeddel ezelőtt a termékenységi ráta 1,9-2 körül volt, és akkor kiugróan magas volt a lakásépítések száma is, évente 42-72 ezer lakás épült a nyolcvanas években. A napokban bejelentett állami kedvezmények közül a háromgyermekes családoknak járó 1 millió forintos hiteltámogatás egy 8 milliós, 15 évig törlesztendő tartozásnál havi 10 ezer forintos megtakarítást hozhat. Emellett érdemes a piaci lakáshitelek között is válogatni, mert több ezer forinttal mérsékelhető a havi kiadás.

A jövőben több, a gyermekvállalást segítő állami lépés várható, amelyek célja a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítása, azaz a népességcsökkenés megállítása. A demográfiai folyamatok, ezen belül a termékenységi ráta és a gyerekek száma rövid és hosszú távon komolyan befolyásolja a lakáspiacot is - derül ki az ingatlan.com és a BankRáció.hu legfrissebb elemzéséből, amely a demográfiai fordulatot célzó - egyelőre tervekben szereplő - intézkedések közül a lakás- és hitelpiacot szorosan érintő lépéseket vizsgálta.

Beszédes adatok az utóbbi évtizedekből

A lakáspiacra gyakorolt demográfiai hatás jól látható abból, hogy az 1980-as években évente 44-77 ezer új lakás épült, a tízezer lakosra jutó új lakások száma pedig 42-72 között mozgott. Ezzel szemben 2010 óta 8-21 ezer lakás készült el, tízezer lakosra pedig 7-21 lakás jutott. A nyolcvanas években látható lakásépítési boom részben azzal magyarázható, hogy jóval magasabb volt a gyerekvállalási kedv. Az 1970-1980-as években 1,9-2 százalékos volt a termékenységi ráta, szemben a mostani 1,45-ös értékkel. Az adatokból látható, hogy a gyermekvállalási kedv növekedése pozitív hatással van a lakásépítésekre, még akkor is, ha a ténylegesen megépült lakások számára sok más tényező is hatást gyakorol.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

Kézenfekvő a demográfiai hatás, ha csökken a népesség, akkor alacsonyabb lesz az adásvételek száma is. Ez különösen hátrányosan érintheti azokat a kistelepüléseket, ahol a mostani lakáspiaci élénkülés nem igazán látható, és már így is a fővárosi árak negyedéért vagy ötödéért cserélnek gazdát a lakóingatlanok.

Várható lépések, hitelkedvezmények számokban

A jövőben életbe lépő állami kedvezmények egyelőre csak tervek, de fontos lépések, mert ha sikerül pozitív irányba terelni a demográfiai folyamatokat, akkor abból a lakáspiac is profitálhat. A tervezett állami kedvezmények közül kiemelkedik, hogy a lakáshitellel rendelkező háromgyermekes családok tartozásából 1 millió forintot átvállalna az állam.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha egy 15 év múlva lejáró 8 millió forintos - az állami támogatással 7 millió forintra csökkenő - tőketartozású lakáshitelről van szó, akkor 6 százalék körüli piaci átlagkamat esetében a több mint 67 ezer forintos havi törlesztőrészlet 59 ezer forintra mérséklődik.

A kedvezmény igénybevétele mellett azonban az érintett családoknak érdemes megnézniük a piaci kínálatot és olcsóbb lakáshitelre váltani, mert nagy valószínűséggel találnak kedvezőbbet. Szintén érdemes 5-20 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelt választani. Az adatok szerint május végén a legalább 5 évre fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek közül a legolcsóbbakkal 54 ezer forintra mérsékelhető az állami kedvezménnyel 7 millió forintosra csökkentett hitel törlesztőrészlete. Éppen ezért, ha már úgyis “hozzá kell nyúlni" a lakáshitelhez az állami támogatás miatt, akkor érdemes a piaci kínálatot alaposan átvizsgálni internetes hitelkalkulátorok segítségével, és a legolcsóbb, hosszú távon kiszámítható, fix törlesztőrészletű lakáshitelre váltani.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Richárd

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem