16 °C Budapest

Kilőtt Budapesten a háztartások száma: egyre fontosabb lesz a CSOK

2018. június 7. 16:00

Budapesten, Somogy és Pest megyében lehet a legkönnyebben használt lakóingatlant találni a kínálatból: 100 háztartásra 11, illetve 9-9 lakás vagy ház jut. Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében jóval szűkebb a kínálat, 100 háztartásra 2 eladó lakóingatlan jut. A háztartások számának növekedése és átlagos létszámának csökkenése miatt a lakásvásárláshoz igénybe vehető támogatások a jövőben még jobban felértékelődhetnek.

A lakáspiac évek óta magas fordulatszámon pörög: mind a kereslet, mind a kínálat erősnek mondható. Bár az árakat és a kínálati piacot nézve a főváros kiemelkedik, de országon belül nagy különbségek vannak. Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy Budapest mellett a különböző megyékben hogyan alakult az idei évben a 100 háztartásra vetített eladó használt lakóingatlanok száma. A kutatás arra is választ ad, hogy a lakásvásárlást tervezők melyik megyében válogathatnak a legtöbb és legkevesebb eladó ingatlanból - írja közleményében az ingatlan.com.

{{BANK360BANNER_LTP}}
A vevők a lakásvásárlás során leginkább arra kíváncsiak, hogy egy-egy településen vagy megyében hány különböző eladó ingatlanból válogathatnak, ezért nem csak az ingatlanhirdetések száma irányadó

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mivel a portál összecsoportosítja az azonos ingatlanhoz tartozó ingatlanhirdetéseket, ezért a kutatás során nem jelentett problémát, hogy egy-egy ingatlan akár többször is szerepelhet az ingatlanközvetítők kínálatában. Az ingatlan.com elemzése szerint a budapesti lakás iránt érdeklődők vannak a legkönnyebb helyzetben, mert 100 háztartásra 11 eladó lakóingatlan jut. 

A szélesebb kínálat mellett ugyanakkor Budapesten a legdrágábbak a lakások az országban. Az átlagos kínálati négyzetméterár a használt lakások esetében már 550 ezer forint körül járt június elején

- fogalmazott Balogh László. A második helyen áll Somogy és Pest megye, mindkét térségben 9-9 eladó lakás jut 100 háztartásra. A szakember szerint ezekben a megyékben a jelentős kínálathoz erős kereslet tartozik. Pest megyében a főváros közelsége, de az ottaninál alacsonyabb átlagárak adnak támaszt a kínálatnak. Somogy megye pedig elsősorban a Balatonnak köszönheti az élénk piacot.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Győr-Moson-Sopron megyében 100 háztartásomként 7 lakás van a kínálati piacon, Hajdú-Bihar, Baranya és Zala pedig egyaránt 6 lakással következik a sorban. A legszűkebb kínálat az ingatlan.com elemzése szerint Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét jellemzi, ahol 2 lakást hirdetnek 100 háztartásra. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Balogh László azt is elmondta, hogy a háztartások száma és az átlagos létszámuk is befolyásolja a lakáspiaci trendeket. Budapesten például 2005-hoz képest 2016-ban 5 százalékkal több háztartás volt, viszont az átlagos létszámuk 2 százalékkal mérséklődött. Ez azt is jelenti, hogy egy főre vetítve a fővárosi lakásvásárlás és a költözés anyagi terhei akkor is növekedtek, hogyha figyelmen kívül hagyjuk az ingatlanok elmúlt években tapasztalt áremelkedését. Balogh László szerint emiatt a nagyvárosokban a háztartások létszámához kötött támogatások, például a gyermekek után igényelhető CSOK vagy az államilag is támogatott lakástakarékpénztári szerződések felértékelődhetnek a következő időszakban.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem