18 °C Budapest

Kiderült, kik záratnák be a VII. kerületi romkocsmákat

Pénzcentrum
2017. április 8. 13:00

A VII. kerület városképében nagy változások várhatóak, legalábbis, ha a kerületi építész iroda nemcsak a romkocsmák bezárásának ügyében hallgat az ezt kezdeményező szervezetre. Az egyesület ugyanis számos tanáccsal látná el a fővárosi kerületeket, a vendéglátás mellett a felsőoktatási kérdésekben is új szabályozást vezetnének be.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a VII. kerületi építész iroda sorra zárja be (vagy legalábbis próbálja) a szabadtéren elhelyezkedő, kerthelyiségeket. Korábbi cikkünkben kitértünk arra, hogy a romkocsmák jelentős vonzerőt képviselnek a turisták szemében, így a nemzetközi rangsorokban is komoly tényezőként szerepel (többek között ennek is köszönhetően) Budapest.

Ahogy azt bemutattuk az előző cikkben, nem mindenki nézi ilyen jó szemmel a vigalmi negyed virágzását. A kerületi építész iroda mellett a helyi lakosok jelentős része is szívesen fellépne a vigalmi negyed burjánzása ellen, sokak szerint a kerületrész teljesen élhetetlen lett a szórakozóhelyek, kocsmák miatt.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

Egy olvasónk például azzal keresett meg minket, hogy a házban található vendéglátóhely (amely a VII. kerületben található) teljesen élhetetlenné tette a lakásukat. A házukban található ruhaüzlet szinte egyik napról a másikra kocsma lett, mivel a hely tulajdonosa bérbe adta azt. Az üzlethelyiségben hangos zene szól és a hajnalig tartó nyitva tartás miatt egész éjszaka szól a zene, amitől aludni sem tudnak a ház lakói. A kocsma megnyitásakor ugyanis semmilyen szigetelési munkálatot nem végeztek, így a teljesen nyitott üzlethelyiségben található csővezetékek minden tompítás nélkül vezetik tovább a hangot a lakóingatlanokba.

Olvasónk szerint problémát jelent ugyanis, hogy a kerületben nincs szükség engedélyre a vendéglátóhelyek nyitásához, elegendő ugyanis bejelenteni a kocsmanyitást. Emellett a kerület önkormányzata korlátlan nyitvatartást biztosít a romkocsmás környéken. Ezzel kapcsolatban kerestük az önkormányzatot is, azonban cikkünk megjelenéséig nem reagáltak kérdéseinkre.

Nem a lakók zárathatják be a kocsmákat

Ahogy a fenti példa is mutatja, a lakók sokszor hiába panaszkodnak az önkormányzatnál, számottevő változás nem történik a kéréseikre. Van azonban olyan civil szervezet, amit már a kerület sem hagy figyelmen kívül. Ők nem más, mint a Jövő Generációja Egyesület (JGE), akik levélben reagáltak korábbi cikkünkre. A kérdéseinkkel több alkalommal is kerestük őket, azonban megkereséseinkre nem reagáltak, így működésükre csak az igen rövid honlapjuk és a levelük alapján tudunk következtetéseket levonni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A levelükből egyébként több minden kiderül a kerület rendezésével kapcsolatban:

  • A romkocsmák helyett szállodákat, apartman házakat építenének.
  • Ennek köszönhetően a közönség kicserélődne és külföldi, kulturált vendégek jelennének meg.
  • Véleményük szerint más kerületekben is hasonló szabályozás jelenhet meg.
  • Persze olyan intézkedéseket is bevezetnének, amelyek nem túl életszerűek, így a felsőoktatási intézményeket kiköltöztetnék a belvárosból és az egyetemi hallgatók részére kijárási tilalmat rendelnének el este 11 és reggel 6 között. Emellett nőkre is kiterjedő kötelező katonai szolgálatot rendelnének el, ami állításuk szerint le fogja kötni a fiatalok energiáját.
  • Van persze olyan kérdés is, amelyben korábban eredményt tudtak elérni, állításuk szerint annak idején a Zöld Pardon és a Rió nevű szórakozóhelyek bezárását/költözését is ők harcolták ki.

Címlapkép: MTI / Magócsi Márton

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem