Kiderült: ennyit ér egy lakás a pesti botránynegyedben

2013. március 30. 16:12

Mit keresnek orosz és szlovák befektetők a budapesti Kazinczy utcában? Hogyan emelkedhettek a válság ellenére a négyzetméterárak a II. kerületi Lövőház utcában? Miért kopott meg a Ráday utca egykor üstökösként ragyogó fénye? Lakáspiaci trendek, folyamatok a városrehabilitáció és az alulról szerveződő társadalmi változások után a fővárosban.

A folyamatosan változó városszövet dinamikája pontosan követi a gazdasági és társadalmi szerkezet változásait. Legyen szó egy városrehabilitációs beavatkozásról, mint például a II. kerületi Lövőház utca felújítása, vagy éppen egy önszerveződő folyamat végkifejletéről, mint például az elmúlt években jókora publicitást kapott Kazinczy utcai vigalmi negyed társadalmi átalakulása. Bár a változás természetesen nem mindig arat osztatlan sikert, de az biztos, egy adott városrész jellegzetes karaktere többnyire erősíti annak gazdasági pozícióit, biztosítja a lakosság magasabb életminőségét, és kedvezően befolyásolja a terület megítélését is. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy egy pusztán fizikai vagy társadalmi változás mennyire módosíthatja az érintett területek ingatlanpiaci viszonyait? A funkcionális megújulás, illetve az esztétikusabb környezet következtében valóban emelkedik-e a lakóingatlanok értékesítési ára és bérleti díja? Három ilyen budapesti területet vizsgáltunk, hogy választ kapjunk kérdéseinkre. Az elemzéshez az FHB adatbázisát hívtuk segítségül.

II. kerület: Lövőház utca

Bel-Buda funkcióbővítő rehabilitációja még 2008-ban kezdődött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által 2007 decemberében kiírt, "Budapesti integrált városfejlesztési program - Budapesti kerületi központok fejlesztése" című pályázata keretében. A II. kerületi önkormányzat közel 1 milliárd forint EU-s támogatásból és 400 millió forint önrészből újította fel a Keleti Károly utcát, a Mechwart ligetet és az elemzésünkben is vizsgált Lövőház utcát. Mint ismeretes, a Lövőház utca Fény és Káplár utca közötti szakaszát sétálóutcává alakították át, a Káplár utca és a Marczibányi tér között pedig csillapított forgalmú övezetet hoztak létre. A rehabilitációval tehát jelentősen megváltozott a városrész karaktere.

De nem csak fizikai átalakulásról beszélhetünk, lakáspiaci szempontból is jól végigkövethető ugyanis a fejlesztés folyamata. A Lövőház utcai rehabilitáció egyértelműen igazolja hipotézisünket - az esztétikusabb környezet következtében valóban emelkedett a területen található lakóingatlanok átlagos értékesítési négyzetméterára. Az értékesítési négyzetméterárak 2008-ban még hozzávetőlegesen 230-450 ezer forint között szóródtak, 2011-re viszont tágult az ársáv. Ami viszont elemzésünk szempontjából mindenképp figyelemre méltó, hogy a válság kezdeti évei a Lövőház utcai ingatlanokon is nyomot hagytak - 2008 és 2010 között közel 15 százalékos ármérséklődés zajlott le -, 2011-ben viszont, közvetlenül a sétálóutca átadását követő évben már ismét emelkedésnek indultak. Igaz, a Lövőház utca jellemzően alacsonyabb árszínvonalúnak tűnik, mint a teljes 1024-es irányítószám területén (ezen az irányítószámon számos kiemelt presztízsű városrész található, mint például a Rózsadomb - a szerk.) lezajlott adásvételek, bár ez a különbség nem jelentős. Nominálisan 2012-ben már a válság kirobbanása előtti, 2006-os árszinten mozogtak a vételárak ezen a területen.

VII. kerület: Kazinczy utca

Más a helyzet a VII. kerületi Kazinczy utcában, hiszen itt nem egy előre eltervezett városrehabilitációs fordulat, hanem egy alulról szerveződő társadalmi változás mozgatta meg az ingatlanpiaci állóvizet. A Kazinczy Király és Dob utca közötti szakasza 2011 nyarára jutott el oda, hogy néhány, a kefét evő lakókkal teli bérházat leszámítva gyakorlatilag csak szórakozóhelyekből áll. Ilyen koncentrációra ma Budapesten legfeljebb a Hajógyári szigeten van példa.

Lakáspiaci szempontból azonban már jóval árnyaltabb a kép, mint a Lövőház utca esetében, így a kép kissé csalóka is lehet. A Kazinczy utcában 2008-ban számos kiemelkedően magas áron végbement tranzakció zajlott - a négyzetméterárak több esetben 700 ezer forint felettiek voltak. Eközben viszont több lakás csupán a 100-200 ezer forint közötti árszegmensben talált gazdára. 2009-re viszont már elmaradtak a kiemelkedően magas áron lezajlott tranzakciók - melyeket néhány új építésű ingatlan értékesítése hozott -, így nem meglepő, hogy az elmúlt 5 év távlatában az árak szinte folyamatos esést produkáltak. Ugyanakkor a statisztikák a Kazinczy utca esetében is pozitívnak mondhatók: a medián árak jellemzően magasabbak, mint a teljes 1075-ös irányítószám alatti adásvételek esetében. Nominálisan 2012-ben a 2007-es árszinten mozogtak a vételárak ezen a területen.

"Bár turisztikai szempontból az elmúlt három évben valóban érzékelhető a fellendülés, a vásárlók halmazának mégis csak bizonyos része választja célterületként a Kazinczy utcát, vélhetően a nem éppen ideális élettani hatások következtében" - mondja Salusinszky Gergely. Az Otthon Centrum VII. kerületi franchise-partnere szerint az olykor nem megfelelő utcakép, a szórakozóhelyek nyitvatartási ideje, valamint a tavasztól-őszig működő teraszok sok esetben riasztónak hatnak. Új problémaként merül fel a szórakozóhelyek előtti dohányzás, ami elsősorban az alacsonyabb emeleten fekvő, utcai lakások esetében hozott kimutatható árcsökkenést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Így az sem meglepő, hogy bár a tulajdonosi rétegben nem történt trendforduló, de a lakást használók, valamint az albérlők tekintetében szemmel látható a változás. A szakember tapasztalatai szerint elsősorban a fiatalabb korosztály, valamint a befektetési céllal vásárlók szempontjából preferált a terület. Sok orosz vásárlóról hallani, de szlovák nemzetiségű vásárlóval is találkoztak már az ingatlanos szakemberek. A befektetők megjelenése a piacon korántsem nevezhető meglepetésnek, a bérlők többsége külföldi a területen, akik nem riadnak vissza a minimum 400-500 eurós induló bérleti díjaktól sem. A befektetők jellemzően a nappali plusz két hálószobás lakásokat keresik, hiszen bekerülési költségen viszonylag kicsi a különbség, a bérleti díj mégis nagyobb mértékű bevételhez vezethet.

IX. kerület: Ráday utca

A Ráday utca a '90-es évek elején változott át trendi szórakozó utcává. Budapesten sokáig vezette is a menőségi listát, ám manapság lecsúszóban van. Ennek oka talán a hetedik kerület romkocsmáinak egyre emelkedő népszerűsége, illetve a Kálvin tér több éve tartó átépítése. Mi sem mutatja jobban a térvesztést, mint hogy sajtóértesülések szerint a Ráday zászlóshajója, a Costes is veszteséget termel. A tehetős turisták egyre kevésbé preferálják a sétálóutcát. Gerendai Károly, a Michelin-csillagos étterem társtulajdonosa korábban úgy nyilatkozott, továbbra is a költözésen gondolkodnak, hiszen a Ráday utcai helyszín nem vált be. A Portfolio.hu értesülései szerint a Costes a Vörösmarty téren található Palazzo Dorottyában üzemelhet tovább.

A lakáspiaci trendek sem szólnak egyébként másról, a Ráday utca térvesztését az átlagos, illetve a medián négyzetméterárak alakulása is alátámasztja. Az általános csökkenő tendencia 2008 óta kirajzolódik mind a Ráday utcában, mind a teljes 1092-es irányítószám területén. Igaz, a tranzakciós árak között nem fedezhető fel szabályszerű kapcsolat. 2008-ban még megvalósult olyan tranzakció a Ráday utcában, amelynek több mint 600 ezer forintos négyzetméterára volt, a későbbi években viszont már inkább a 450 ezer forint körüli maximumok voltak a jellemzőek. A minimum négyzetméterárak viszont továbbra is sokatmondóak, a válság évei alatt is 150 ezer forintnál vertek gyökeret. 2012-ben pedig nominálisan a 2004-2005-ös árszinten mozogtak a vételárak ezen a területen.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm