11 °C Budapest

Kiderült: ennyi idő alatt tudod eladni a lakásodat

2018. január 22. 18:32

Tavaly a fővárosban minden szegmensben nőtt, vidéken pedig csökkent a használt lakóingatlanok értékesítési ideje 2016-hoz képest. Átlagosan 190 nap kell a családi ház, 100 a tégla-és 71 nap a panellakás eladásához. Mindhárom lakástípust Budapesten lehet a leggyorsabban értékesíteni. Családi házaknál továbbra is türelemre van szükség, az értékesítési idő rövidülésére pedig idén sem számíthatunk.

Még mindig a panellakások a lakáspiac gyorsasági rekorderei, melyek esetében országosan egy év alatt három nappal rövidült az értékesítés átlagos ideje, 71 napra csökkenve 2017-ben. Ez másfél héttel magasabb, mint két éve, de három nappal rövidebb, mint tavaly, amikor átlagosan 74 nap kellett egy panellakás értékesítéséhez.

Budapesten az értékesítéshez szükséges idő 2016 óta tovább nőtt két nappal, és tavaly már 66 nap kellett egy fővárosi panel értékesítéshez. Ez azonban még mindig a legrövidebb átlagos értékesítési idő a többi régióhoz képest. Kelet-Magyarországon átlagosan 72 nap, a Dunától nyugatra 77 nap, a fővárost övező Pest megyei városokban pedig 79 nap alatt keltek el a panelek.

Míg országosan a panelek 3 százaléka egy héten belül új tulajdonosra talált, arányaiban nincs különbség abban, hogy a lakás a fővárosban vagy vidéken található. A jó közlekedés és a központi elhelyezkedés minden esetben előny, a legnagyobb hátránnyal pedig a panelprogramot nélkülöző, zárószinten lévő, utcára néző lakások indulnak.

A téglalakásokat is keresik

Hasonló tendencia volt megfigyelhető a téglalakásoknál is: Budapesten lassult a piac - tavaly 99 nap alatt keltek el, míg 2016-ban 80 nap alatt -, vidéken viszont pörögtek a lakások, csökkent az értékesítéshez szükséges átlagos idő. Jelenleg minden régióban nagyjából 100 napra van szükség átlagosan, hogy egy tégla építésű társasházi lakás új tulajdonosra találjon.

A téglalakásokat leggyorsabban a belvárosban lehetett eladni, összességében pedig a kertre néző, belső udvari lakások könnyebben eladhatók,mint az utcai fekvésűek. Ebben a versenyben a lakás mérete is számít, Budapesten az egy héten belül eladott lakások alapterületének középértéke 42 négyzetméter volt. Vidéken kissé más szempontok mentén lehet gyorsan értékesíteni egy lakást. Az, hogy egy lakás az utcára néz, kevésbé számít, felértékelődik viszont a lakás állapota.

A tavaly értékesített téglalakások 2,2 százaléka volt egy évnél hosszabb ideig a piacon, amelyek esetében leginkább a rosszul belőtt ár volt a lassú eladás oka. Vannak, akik számára az értékesítés kevésbé sürgős és inkább kivárnak vagy mivel kötődnek saját ingatlanjukhoz, ezért nem látják reálisan annak piaci értékét. Mivel vidéken a legtöbb helyen a lakásállomány forgása kisebb, mint a fővárosban, ezért itt különösen fontos az ingatlan értékének helyes megítélése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Türelmesnek kell lenni

Egy családi ház értékesítéséhez közel kétszer több, átlag 190 nap szükséges. Amíg vidéken egy-két héttel csökkent, addig Budapesten és Pest megyében ugyanennyivel nőtt az értékesítéshez szükséges idő 2016 és 2017 között; ez utóbbiban 170 napról 177-re.

A családi házakat egyediségük teszi vonzóvá vagy nehezen eladhatóvá, ugyanakkor eladásuk a lakásokhoz képest átlagosan dupla annyi időt igényel, ezért a családi házak értékesítőit továbbra is türelemre inti Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Az egyediség mellett olyan szempontok teszik könnyen értékesíthetővé az ingatlant, mint a csendes utca és környék, kis méret és nem utolsó sorban helyesen megítélt ár.

Az Otthon Centrum várakozása szerint a lakások értékesítési idejében nem várható további csökkenés, a családi házak esetében, különösen vidéken viszont elképzelhető az értékesítési idő csökkenése, de közel féléves értékesítési idővel továbbra is számolni kell.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem