2020. április 7. kedd Herman

Kertes házad, hobbitelked van? Gigabírságot kaphatsz, ha ezt nem tartod be


Tavasszal rengetegen munkálkodnak a kertben, sokak óvatlansága miatt azonban a szabadtéri tüzek száma is jócskán megugrik ekkortájt. Az égetés ráadásul a levegőt is szennyezi, ami a koronavírus-járvány idején különösen nem hiányzik - írja a HelloVidék.

Korábban a lap már beszámolt arról, hogy az enyhülő, tavaszi időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak. Emiatt azonban nemcsak a környezetünk szépül, hanem sajnálatos módon a szabadtéri tüzek száma is jócskán megugrik. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a mostani időszak, hiszen a még száraz növényi részek, az avar könnyen lángra kap, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Ezeknek az eseteknek a túlnyomó többsége, 99 százaléka emberi gondatlanságból, felelőtlenségből ered.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága arról tájékoztatott március elején, hogy idén már 730 riasztást kaptak vegetációs tűz miatt a tűzoltók, és összesen csaknem nyolc és fél négyzetkilométeren pusztítottak a lángok. A legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Pest megyében kellett eddig beavatkozniuk.

Pedig különösen fontos lenne most a tiszta levegő

Még ha nem is származik tűzeset belőle, az égetés már csak amiatt sem épp környezetbarát, hogy az amúgy sem a legjobb minőségű levegőt még szennyezettebbé teszi. Nem véletlenül javasolják alternatívájaként a kerti hulladék komposztálását. Nemrég az a hír járta, hogy a koronavírus-járvány miatti szigorítások, intézménybezárások révén tisztább lett a levegő Magyarországon (is), sajnos azonban korai volt az öröm. A Levegő Munkacsoport arról tájékoztatott az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai alapján, hogy a főbb légszennyező anyagok koncentrációja március közepe óta folyamatosan emelkedik az ország különböző pontjain, több esetben pedig már megközelíti a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A főleg szilárd tüzelésből és az autóforgalomból származó szálló porrészecskék koncentrációja az ország több pontján is az egészségügyi határértékek fölé szökött.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy szennyezett levegőben jobban terjednek a vírusok, hiszen a légszennyező részecskék felületén megtapadnak, és ott még órákig fertőzőek maradnak. A szervezet azt is említi, hogy

a légszennyezés eleve súlyosbítja a koronavírusos megbetegedéseket.

Minél szennyezettebb levegőben tartózkodik valaki és minél hosszabb ideig, annál nagyobb a kockázat, sőt, még akkor is súlyosbodhat a betegség, ha az adott személy csak rövid ideig van kitéve magas légszennyezettségnek.

Szabályozás

És ha minden nem lenne elég, akkor azt is érdemes tudni, hogy aki nem tartja be a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályait, tűzvédelmi bírsággal is sújtható, ami az okozott károk megtérítésén felül, az előidézett károk mértékétől függően

20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Ha ennél is többet akarsz megtudni a témáról, illetve az általános szabályokról, hogy elkerüld a gigabírságot, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét a témában!

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Erre végképp nem voltak felkészülve a dolgozók: az agyonhajszoltság csak a kezdet
A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja életünket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk