2021. február 28. vasárnap Elemér

Képeken Magyarország elfagyott vízórái: lecsapott az extrém hideg


Az elmúlt napok rendkívül hideg időjárása miatt már múlt hétvégén is sokan arra ébredtek, hogy befagyott vagy rosszabb esetben szétfagyott a vízóra, ami miatt nincs víz a háztartásban. A vasárnap reggeli adatok szerint egy nap alatt közel 100 mérő fagyott el, és több száz köbméter víz folyt el.


Ha a lakásban nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból, ellenőrizzük, hogy ezt nem a mérőszerkezet elfagyása okozza-e. A szilánkokra tört üveg az óralapon, az eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg a csöpögő víz szinte biztosan a rendkívüli hidegben tönkrement vízmérőre utal.

Honnan tudhatod, mekkora a baj?

Általánosságban két lehetőség adódhat súlyos időjárási viszonyok mellett a (a nem elég védett helyen található, illetve nem megfelelően szigetelt) vízórákkal:

  • Befagyott: többnyire ez a szerencsésebb helyzet; hősugárzóval, esetleg komolyabb hajszárítóval fagy-mentesíthetjük az órát, és megoldódhat a baj.
  • Szétfagyott: a számlapját belül szétnyomta a jég, ilyenkor mindenhol ömlik a víz, ami ilyen hidegben, többnyire hamar meg is fagy (ezt jégcsapok jelzik a vízórán!). Ez már működésképtelen, így ki kell cserélni.

Ha a vízmérők szétfagynak, óriási csőtörést is okozhatnak.

A hiba elhárítása pedig a felhasználókat terheli; ráadásul sok esetben több tízezer forintos költségről van szó.

A szakemberek ezért prevenciós jelleggel azt szokták javasolni, hogy a vízmérő aknát valamilyen szigetelőanyaggal szigeteljük le, az aknának a tetejét vagy magát az aknát is, persze úgy, hogy a vízmérőt le lehessen olvasni. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt. Ezek mellett endszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Forduljunk szakemberhez.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén munkatársaink a Vízvonal 06-40 247 247-es telefonszámán vagy a 465 2400 központi telefonszámon fogadják bejelentésüket.

Firss képek az elfagyott vízórákról:

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked