A mai napig fennmaradt egy ősi mezopotámiai sörrecept, amely modern italként kezdhetett új életet.
Isteni máglyarakás kalácsból: így készül a karácsonyi máglyarakás recept egyszerűen. A maglyarakas recept nem csak finom, hanem egyszerű is, a máglyarakás kalácsból az igazi!
A tél kedvenc desszertje a karácsonyi máglyarakás, ami ötvözi a finom, kalácsos ízt és a gyümölcsös zamatot az édes tojáshabbal: magában foglal minden gazdag hozzávalót, amelyek kellőképpen megalapozzák az ünnepi hangulatot. Gondoltad volna, hogy a máglyarakás recept valójában nagyon egyszerű? Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az ikonikus máglyarakás recept, meddig sül és hogyan találjuk el a megfelelő arányokat. Vigyázat: a máglyarakás olyan finom, hogy függőséget okoz!
Almás máglyarakás kalácsból
A máglyarakás nevű karácsonyi édességről elöljáróban annyit érdemes tudnunk, hogy egy egyszerű, kalácsból készített desszertről van szó, amihez remekül illik a savanykás alma és az igazi házi baracklekvár, amit nem szabad sajnálni a tésztától. Az almás máglyarakás recept kalácsból készül, gyümölcsökkel rétegezzük, azonban a tetején egy igazán különleges, baracklekvárral ízesített sülthab-réteg található, ami igazán különlegessé varázsolja az édességünket. Nézzük, hogyan készül a klasszikus, karácsonyi máglyarakás kaláccsal!
A máglyarakás hozzávalói
- 1 db fonott kalács
- 1 üveg baracklekvár
- 6 dl tej
- 6 db tojás
- 20 dkg cukor
- 6 db savanykás alma
- 10 dkg sütőmargarin
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg mazsola
- 5 ek porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
A karácsonyi máglyarakás recept elkészítése
- A maglyarakas kalaccsal készül, azonban azt elő kell készítenünk korábban: előző este szeleteljük fel a fonott kalácsot és hagyjuk megszikkadni.
- Hámozzuk meg az almát, majd vágjuk egyforma, vékony szeletekre. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, azon cukorral karamellizáljuk az almát, nyomjuk rá egy fél citrom levét. Addig forgassuk, míg az alma puha nem lesz.
- Vajazzunk ki egy tepsit vagy egy jénai tálat, abban rétegeljük a kalácsot almával, mazsolával, szórjuk meg dióval.
- A tejet forraljuk föl, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojássárgákat keverjük el kristálycukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, majd engedjük föl a langyosra hűlt tejjel; ízesítsük fahéjjal. Keverjük simára, majd locsoljuk meg vele egyenletesen a máglyarakás rétegeit. Nyomkodjuk meg, hogy biztosan minden kalács felszívja.
- Kenjük meg a máglyarakás tetejét bőségesen baracklekvárral! Ha nagyon lekvárosan szeretjük, nyugodtan tegyünk a rétegek közé is.
- 180°-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, majd vegyük ki a sütőből.
- A tojások fehérjét 4 ek porcukorral verjük kemény habbá, dolgozzuk hozzá a citrom maradék levét és a végén keverjünk bele óvatosan még 2-4 evőkanál baracklekvárt.
- A felvert habot egyenletesen oszlassuk el a maglyarakas tetején, majd süssük keményre 170°-on további 10 perc alatt.
Ha a máglyarakás tetszett, ezeket is imádni fogod
A karácsonyi illat- és ízvilághoz nem csak a mézeskalács, vagy a mézes puszedli illik: mindenképpen érdemes kipróbálnunk olyan klasszikus aprósüteményeket, mint a hókifli, a kókuszgolyó, az ellenállhatatlan retro kókusztekercs, vagy a mennyei mézes kókuszkocka. Az ünnepi hangulat mellé végül, de nem utolsó sorban ajánljuk a máglyarakás mellett a karácsonyi gyümölcskenyér, vagy a kakaós csiga készítését is.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
-
De'Longhi Rivelia automata kávégép lenyűgözte a piacot a három International Forum Design Awards (IF) Díj elnyerésével (x)
2024. március 1-jén a De’Longhi, a világszerte elismert vezető háztartási termékeket gyártó vállalat, büszkén mutatta be legújabb innovációját, a Rivelia teljesen automata kávégépet.
- Önkénteseket keresnek az utcai sportok budapesti olimpiai fesztiváljára
- Sokkoló videón, ahogy a maláj légierő helikopterei a levegőben ütköznek
- Kőbányán is vége az ellenzéki egységnek – a Momentum külön indul
- Ilyen ellenőrzésekre számíthatnak a labdarúgó Európa-bajnokságra utazók
- Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert
- Gigantikus ukrajnai fegyverszállítási bejelentésre készül a brit kormányfő