11 °C Budapest

Kapcsolgassuk vagy ne? Ennyit nyerhetsz a villanyszámlán

2014. április 5. 08:01

Megszámlálhatatlan gyártó megannyi terméke fogadja a vásárlókat, ha a boltok polcain fényforrást keresnek. Hagyományos izzóktól a halogénlámpákig; kompakt fénycsövektől a LED világításig - nem könnyű a választás. Joggal merülhet fel tehát a kérdés, melyik megoldás számunkra a legoptimálisabb - főként, ha az energiatakarékosságot is szem előtt tartjuk? Arról nem is beszélve, hogy a különböző fényforrásokat, eltérően is kell használni. De vajon mi az ökölszabály? Ezúttal e kérdésekben ad némi tanácsot a Pénzcentrum.hu.

A lakásfenntartási kiadások jelentős részét a villanyszámla teszi ki, melynek 20-25 százaléka a világítás rovására írható. Pedig van mód a spórolásra. Cikksorozatunk előző részében összefoglaltuk, mennyit takaríthatunk meg, ha a hagyományos izzóink helyett energiatakarékos fényforrásokra állunk át. Ez azonban csak az első lépés, a különböző fényforrásokat ugyanis eltérően is kell használni. De vajon mi az ökölszabály? Ezúttal e kérdésekben ad némi tanácsot, típusokra bontva a Pénzcentrum.hu.

Hagyományos izzólámpa

Az izzólámpa az egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk. Nem csoda tehát, hogy energiatakarékossági szempontból igen elavult. Az izzólámpa működése során ugyanis a felvett energia nagy részét, mintegy 90 százalékát hőtermelésre fordítja, s csak a felhasznált energia 10 százalékából lesz fény. Éppen ezért Magyarországon, összhangban az Európai Unió cselekvési tervével, a 100-as és a 60-as izzók után már a 40-est sem lehet forgalomba hozni - elvileg. Gyakorlatilag azonban a hatvanas körtéket is lehet még kapni, a kiskereskedők ugyanis jókora készleteket halmoztak fel még a tiltást megelőzően - készülve a csillapíthatatlan fogyasztói igényekre. Az előírás ráadásul csak a "háztartási célú" hagyományos villanyégőkre vonatkozik, a speciális területeken (például ipar) használtakra nem.

A háztartásokban tehát még sokáig állandó vendég lesz a hagyományos izzólámpa. Érdemes tehát tisztában lenni azzal, miként is tudjuk a legenergiatakarékosabban működtetni ezeket, illetve mely helyiségekbe ajánlatos telepítésük. Mivel az izzólámpa főként hőtermelésre fordítja a felvett energiát, éppen ezért ezeket a lámpákat akkor érdemes lekapcsolni, amikor nincs rájuk szükség. Tehát, akár fél percre is nyugodtan kapcsoljuk fel, ugyanakkor figyeljünk arra, ne maradjon égve, ha kimegyünk a szobából. Ebből adódik, hogy érdemes olyan helyiségekbe telepíteni őket, ahol nem töltünk el sok időt az esti órákban (előszoba, hall, WC).

Halogénlámpa

A halogénlámpa is izzólámpa. A hagyományos izzótól annyiban tér el, hogy az izzószálat kisméretű, többnyire kvarcüvegből készült bura veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogénelem (jód, bróm) található. A halogénelemek jelenléte - a halogén körfolyamat miatt - javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát. Takarékossági szempontokat figyelembe véve tehát ugyanaz a tanács, mint a hagyományos izzók esetében: ezeket is csak akkor üzemeltessük, ha feltétlenül szükségesek. Mivel azonban némileg takarékosabbak ezek az izzók hagyományos társaiknál, az ideális helyiség számukra például a fürdőszoba, konyha lehet.

Kompakt fénycső (CFL - compact fluorescent lamp)

A normál izzó helyére becsavarható kompakt fénycsövek már igen hatékonyak. Használatuk ugyanakkor már több odafigyelést igényel. Az általános ökölszabály röviden a következő:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Ha maximum 15 percig nem tartózkodsz a helyiségben, akkor hagyd felkapcsolva.
  • Ha több mint 15 percre mész ki a helyiségből, akkor kapcsold ki.

A kompakt fénycsöves világítások tervezésénél, illetve az izzók lecserélésénél ügyeljünk az izzók és a kompakt fénycsövek közötti egyik legjelentősebb különbségre: az izzók gyakorlatilag pontszerű fényforrásnak tekinthetők (azaz piciny felületen koncentrálódik a teljes fénykibocsátás, igen nagy fényességűnek érzékeltetve azt), míg a kompakt fénycsövek jelentős felülettel bírnak, kevésbé kápráztató hatásúak és ezért a gyakorlatlan felhasználó kisebb fényűnek véli.

Az izzós lámpatestek többnyire éles árnyékot képező megvilágítást hoznak létre, szemben a kompaktok lágyabb, szórtabb fényével, amelyet a két fényforrás világító felszínének méretkülönbsége okoz. A kompakt fénycsövek ma már változatos formában, méretben, működtető feszültségben és színhőmérsékletben kaphatók. Élettartamuk is jóval hosszabb a hagyományos izzókénál, ugyanakkor nagymértékben függ a fel-, lekapcsolások mennyiségétől. Általánosságban elmondható, hogy ahol korábban a "százas égő" volt a megfelelő erősségű fényforrás, ott az ötöde teljesítményű kompakt jöhet számításba.

A világító dióda (LED - Light Emitting Diode)

A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk. Sőt, a LED élettartama - ellentétben a kompakt fénycsövekkel - nem függ a használat mennyiségétől. Ugyanakkor egy kompakt fénycső és egy ugyanakkora teljesítményű LED ára között van egy kis különbség; az utóbbié magasabb. Mégis a LED az olcsóbb megoldás, ha hosszú távú megtérülésben gondolkodik az ember.

A LED izzók egyik nagy előnye, hogy nem érzékenyek a fel-le kapcsolgatásra főként, hogy azonnal teljes fényerőt nyújtanak, nem kell bemelegedniük. Ezért ezeket a lámpákat is mindenképp érdemes azonnal lekapcsolni, amikor már nincs rájuk szükség. Tehát érdemes olyan helyre telepíteni őket, ahol rövid ideig van csak szükségünk fényre (pl.: bejárati ajtó, folyósók, lépcsőházak), illetve jó megoldás mozgásérzékelős rendszerrel karöltve használni. A LED-es világítóeszközök kivitelüket tekintve lehetnek a hagyományos izzókkal kompatibilisek, azaz ugyanúgy foglalatba tekerhetők, 230 V-osak, és lehetnek speciális kivitelű, szigorúan csak a saját tápegységükkel működtethető megoldásúak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem