2018. április 24. kedd György

Kamu a hivatalos adat? "Kevesebbet lopnak itthon, mint Ausztriában"


Érdekes ábrát készítettünk az Eurostat adatsoraiból. Ebből az derül ki, hogy Magyarországon kevesebb lopás történik, mint Németországban és Ausztriában, ha 100 ezer főre vetítjük az adatokat. Ez már önmagában is furcsa, de ennél még gyanúsabb, hogy Szlovákiában és Horvátoszágban meg még Magyarországnál is jobb a helyzet. Az adatok mögé néztünk, egy rendőr őrnagy tudományos munkájának segítségével pedig találtunk is erre a helyzetre egy elég logikus magyarázatot.

Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) adatsoraiból az derül ki, hogy százezer lakosra vetítve jelentősen kevesebbet lopnak Magyarországon, mint Ausztriában és Németországban, hazánknál viszont még jobb a helyzet Horvátoszágban, Lengyelországban és Szlovákiában is. Mutatjuk:

A fenti ábrán a sárga oszlopok és a töveikben lévő számok mutatják (a jobb tengelyen értelmezve), hogy hány regisztrált lopás történt évente Magyarországon 2008 óta. A vonalak pedig (a bal tengelyen), a lopási cselekmények számát százezer lakosra vetítve teszik összehasonlíthatóvá hazánkban és néhány másik közeli EU-s tagállamban.

Mégis, hogy lehet ez? Tényleg a hanyatló nyugat állna szemben a békés Kelet-Európával legalább 10 éve úgy, hogy erről nem nagyon értesültünk? Hát van rá jó esély, hogy nem.

"A kriminálstatisztika tehát kizárólag az ismertté vált bűnözésről nyújt képet, azt is a hatóság sajátos reagálásán és rábízott statisztikai adatszolgáltatásán keresztül"

- írja a Bűnüldözési statisztika a hatékonyság tükrében című tudományos munkájában dr. Vári Vince rendőr őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Büntetőeljárásjogi tanszékének munkatársa. Az értekezésben rávilágít egy visszás helyzetre is, miszerint az a rendőrség állíja elő a bűnügyi statisztikákat, majd a testület munkáját ezeken az adatokon keresztül ítéli meg a társadalom.

Ebben az esetben pedig megkerülhetetlenné válik a kérdés, melyet a rendőr őrnagy is feltesz tanulmányában, hogy 

(...) [a rendőrség] maga termeli a bűnözési adatokat a releváns cselekmények felderítésével, vajon nem fog-e óhatatlanul is torzítani a bűnözést bemutató statisztikákon, főleg ha a saját munkájának pozitívabb megítélése a cél?

E tudományos értekezés ismeretében jobban érthetővé válik, hogy nyugatról keletre haladva, úgy is javulhatnak a bűnözési statisztikák, hogy közben nem feltétlenül követnek el kevesebb bűncselekményt, amennyiben feltételezzük, hogy Kelet-Európában erősebben érvényesül a fenti hatás, mint nyugaton.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 12,94%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Cofidis, továbbá a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

35 ezres órabér: ez most a legmenőbb szakma Magyarországon
Egyetemre nem kell menni, egy év alatt belőled is szakember lehet.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS