2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Kádár-kockák helyett jönnek a katalógusból választható CSOK-házak


— A Nemzeti mintaterv-katalógus július végéig meghosszabbított pályázatával és a leendő tervgyűjteménnyel újabb fejezetet nyitunk hazánk épített környezetének alakításában — nyilatkozta Tuzson Bence. A Miniszterelnökség államtitkára szerint a tervtárnak fontos szerepe lehet a magyar kultúra megőrzésében és megerősítésében, hagyományaink ápolásában. A katalógus elsősorban a csok, illetve a júliustól elérhető falusi csok igénylőit támogatja: az építkezők és házfelújítók számára ingyenesen elérhetőek lesznek a tervdokumentációk és költségvetés-tervezetek.

A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára azt mondta, a tervekkel ellensúlyozni szeretnénk a Kádár-kockák alkotta településképet, mivel a vidék és a falvak arculata a hatvanas-hetvenes években teljesen megváltozott, a települések elvesztették évszázadokon át jellemző képüket, sajátosságaikat. Korábban vidéken járva a tájjelleg vagy egyszerűen a település képe alapján szinte ismeretlenül is meg tudta mondani valaki, hol jár - vélekedett az államtitkár.

A magyar építészeti hagyományok fennmaradása, a településkép megóvása fontos célkitűzésünk. A Nemzeti mintaterv-katalógussal ugyanakkor a magyar vidék megtartóerejét, a családok boldogulását is szeretnénk segíteni. A tervtár a fiatal családok otthonteremtését lehetővé tevő csokot és a Magyar falu programot, illetve a falusi csokot támogatja ily módon

- mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Tuzson Bence. Az államtitkár szerint ha ma végigmegyünk egy-egy falun, mindenhol a Kádár-kockák alkotta kép tárul elénk, s bizony csak egy-egy jellegzetes elem maradhatott fenn. A Miniszterelnökség és háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont ennek ellensúlyozására hirdette meg a mintaterv-katalógus ötletpályázatát, amelyre meghosszabbított határidővel, július 31-ig várják a pályaműveket építészektől és építészhallgatóktól egyaránt.

A katalógusból száz-százötven különböző elképzelés közül lehet majd választani.
A pályázattal és a leendő tervgyűjteménnyel újabb fejezetet nyitunk hazánk épített környezetének alakításában

- jelentette ki az államtitkár. A katalógusba kerüléshez három kategóriában lehet pályázni:

  • kockaházak átalakítása, hogy az egyenépületeknek is tetszetős, a tájegységbe jobban illeszkedő arculatot lehessen adni
  • kalákában megépíthető családi házak,
  • korszerű technológiával épülő családi házak, vagy mai divatos kifejezéssel az "okos­otthonok"
A két utóbbi kategória között természetesen lehet átjárás. Azért határoztunk meg két külön csoportot az új épületeknél, mert vidéken ma is jellemző a közös munka, építkezés. A kalákában építhető házakhoz az egyszerűbben, kevesebb gépi vagy különleges szakértelmet igénylő technológiai eljárást igénylő otthonok terveit várjuk

- mondta Tuzson Bence, aki szerint minden kategóriában elsődleges szempont, hogy a háztervek könnyen, továbbá viszonylag gyorsan és olcsón megépíthető otthonokat jelentsenek.

Nem mai keletű dologról beszélünk, hiszen már száz évvel ezelőtt, az 1910-es években is divatosak voltak a mintatervek. A nagy építészek, például Kotsis Iván, számos kiváló mintatervet tettek le az asztalra, amelyek alapján sok meghatározó épület készült el annak idején

- magyarázta Tuzson Bence, aki szerint a pályázat célja az is, hogy a katalógusba kerülni ma is presztízst jelentsen az építészek körében.

Hiszen ezek az elképzelések fogják döntően meghatározni, alakítani Magyarország, illetve a magyar vidék arculatát az államtitkár szerint.

Az államtitkár felidézte, hogy korábban a Népi építészeti programot is azért indították el, hogy a megmaradt tájjellegű épületek és házak "génmintáját" megőrizzék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk