15 °C Budapest

Jönnek a gigabírságok: ezt jobb ha tudod, ha kertes házad, hétvégi telked van

2017. október 20. 14:30

Bár az őszi nagy hidegek még elmaradnak, egyre több fa hullatja le lombját és vészesen közeleg a nagybetűs fűtési szezon. Aki tehát az utolsó pillanatokra hagyta a ház körüli teendők ellátását, valamint még nem készült fel a fűtési szezonra, az jobb ha, minél hamarabb cselekszik. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni az új tűzgyújtási szabályokat, hiszen, aki megszegi ezeket komoly bírságra számíthat. Sőt érdemes tisztában lenni azzal is, hol lehet a legkedvezőbb áron beszerezni az őszi szezonra elengedhetetlen szerszámokat.

A csodálatos őszi idő sokakat csábít túrára, hiszen a táj szépsége kiváló feltöltődést nyújt a monoton hétköznapok után. Sokan vannak azonban azok is, akiknek óriási kihívást jelent az évszakkal folytatott harc. A falevelek ugyanis nem söprik el magukat, sőt a beköszöntő esőzésekkel igazi rémálommá változtatatják a kertet vagy éppen a ház előtti járdát, kocsifeljárót. Ezen felül sokan az elszáradt gallyakkal és makacs fatörzsekkel szenvednek napokon át, hogy feldolgozzák és hasznosítsák azokat. Bármi is legyen tehát az őszi évszak kihívása, érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnünk. Valamint fontos, hogy kellő időt és utánajárást szánjunk a megfelelő eszközök kiválasztására.

Óvatosan a kertekben

Bő két és fél éve, 2015. március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely nagyon fontos előírásokat fogalmaz meg, többek között a kertes ház, és telektulajdonosokra vonatkozóan is. A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében

a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése TILOS!

Pontosabban égetni csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet. A településre vonatkozó szabályokat pedig az önkormányzatok hatályos rendelettárában érdemes keresni. Ezek közül kigyűjtöttünk néhány példát, ami jó iránymutató lehet a kertben tevékenykedőknek. Avart és kerti hulladékot például csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. Az égetésnek minden héten kizárólag a meghatározott időpontban (pl.: pénteken 15 órától 20 óráig) kell történnie, amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik azt. Fontos, hogy az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

Az égetés során kell, hogy legyen olyan eszköz a közelben, amivel a tüzet gyorsan és hatékonyan meg lehet fékezni. Sőt a tüzet vagy tüzelőberendezést sohasem szabad őrizetlenül hagyni. A legtöbb helyi szabályozásban továbbá közös pont az is, hogy a hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól egy rendelet sem ad felmentést.

Semmilyen szabályozás nem lehet azonban indok arra, hogy a telek gazdája ne foglalkozzon például a lakóhelye körül felgyülemlett avarral. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosának kötelesség a terület éghető hulladéktól való mentesítése. Ebbe pedig beletartozik az avar és más, hasznosításra nem kerülő száraz növényzet is. Így akinél szabálytalanságot állapítanak meg, az akár

10 illetve 20 ezer forintos, de kirívó esetben akár többmilliós összegű bírságot is kaphat!

Jó, de mivel

Ha minden szabállyal képben vagyunk, akkor elkezdhetjük megtervezni, hogy milyen ütemben és milyen szerszámokkal essünk neki a ház körüli területeknek. Ez azonban sokaknak kemény fejtörést okozhat. Egy profibb nagyteljesítményű gép akár önmagában is több százezer forintot kóstálhat, de egy megfelelő felszereltségű fészer kialakítása is súlyos összegeket emészthet fel a családi kasszából.

Éppen ezért rendkívül fontos átgondolni, hogy mire költünk az év végéhez közeledve. Tulajdonunk környékét a hatályos jogszabályok szerint tehát rendben kell tartanunk. Ezen pedig nem érdemes spórolni, hiszen akár bírságot is kaphatunk. Mindezek mellett pedig az sem mindegy, hogy az elvégzendő munkát milyen hatékonysággal és mennyi idő alatt tudjuk elvégezni.

A jó gépekért, biztonságunkért és kényelmünkért tehát áldoznunk kell. Ha azonban kimerülőben a kassza, akkor érdemes lehet a hitelfelvételt is megfontolni. Ekkor azonban mindig a lehető legkörültekintőbben kell eljárni, ami azt jelenti, hogy törekedni kell a legkedvezőbb hitelkonstrukció megtalálására. Hiszen egy jól kiválasztott konstrukcióval akár tízezreket is spórolhatunk a futamidő hossza alatt. Ebben segít a Pénzcentrum Kalkulátora, amivel összehasonlíthatod a bankok ajánlatait, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

A mi próbakalkulációnkba 500 000 forint hitelfelvétellel kalkuláltunk 48 hónapos futamidőre. Ezen az időintervallumon a Sberbank12 875 forintos havi törlesztéssel ajánl hitelt, amivel a hitel lejáratára 614 246 forintot kell visszafizetnünk (THM: 11,08%). A CIB Banknál12 957 forintot kell törlesztenünk havonta, ami 621 936 forint visszafizetést jelent a negyedik év végére (THM: 11,73%). Az MKB Bank és a K&His ajánl hitelt ugyanerre a konstrukcióra. Előbbi havi 12 666, utóbbi 12 679 forint havi törlesztést ajánl, amivel a futamidő végére az MKB-nek 629 528 (THM: 12,57%), a K&H-nak pedig 631 104 forintot (THM: 12,60%) kell visszafizetnünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Cetelem13 913 forintos havi törlesztésre adja hitelét, így  futamidő végére 672 824 forintot kell visszafizetni (THM: 16,70%). A Budapest Bank15 042 forint törlesztést kér havonta, ami a negyedik év végére 722 016 forintos összeget jelent (THM: 20,50%).

Heti akciók

Ha meg is van a forrásunk a szerszámokra, akkor sem mindegy, hogy mennyiért vásároljuk be azokat. Hiszen több tízezer forintot is megtakaríthatunk egy-egy jól megválasztott akció keretében. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány kedvezményt a nagy barkácsáruházak akciós újságjaiból.

A Bauhaus akciói például október 17 - október 31-ig érvényesek. Ennek keretein belül egy Al-Ko Rönkhasítót 229 900 forintért vásárolhatunk meg. A Kächer Seprőgépe 16 literes tartállyal 29 900 forintba, míg a 4-9 centis gyümölcsök felszedésére alkalmas Gyümölcsfelszedő Gardena 16 990 forintba kerül. Annak, akinek nincs tároló hely a szerszámai számmára, az áruház 69 990 forintér árul Keter kültéri tárolót, ami nem igényel karbantartást. Nem kell üres kézzel hazamenniük azoknak sem, akik a falevelekkel vennék fel a harcot. A 270 km/h-s fúvási sebességgel és 45 literes gyűjtőzsákkal ellátott Gardol lombszívó 19 990 forintba kerül. Akinek pedig egy kerti Komposztálóra lenne szükséges az 7990 forintért vehet magának. Hogy a magas fák ágait is elérjük szükségünk lehet egy megbízható létrára is. A Sokcélú alumínium létrát mérettől függően akár már 17 990 forintért is beszerezhetjük.

A Praktiker akciós készlete október 19-től október 31-ig érvényes. Ebben találhatunk Kézi seprőgépet akciósan 24 990 forintért, valamint 2,6 wattos, 35 literes kapacitású szívózsákkal ellátott elektromos lombszívót 9990 forintért. Ha valakinek faaprításhoz lenne szüksége felszerelésre az itt talál baltát 2999, illetve hasítófejszét 5999 forintos áron. Aki azonban nagyon méretekben gondolkozik annak sem kell csalódnia, hiszen akciós 25 990 forintos áron hozzá lehet jutni egy 52 cm3 hengerűr tartalmú, 49 cm láncvezetővel ellátott benzines láncfűrészhez is.

Emellett az áruház ajánl akciós 2000 wattos, 35 centis láncvezetővel ellátott elektromos láncfűrészt is 29 990 forintos áron. Emellett az EasyCrush 2800 wattos, 48 liter gyűjtőtartállyal ellátott 40 mm-es ágak aprítására képes ágaprítója 62 990 forintos áron érhető el. Akinek pedig meggyűlne a baja magasra nőtt fák ágaival az az akciós újságban talál Elektromos magassági ágfűrészt akciós, 25 990 forintos áron. Emellett magasságtól függően beszerezhet univerzális létrát 24 990 forintért. Az áruház a brikettel fűtőkre is gondolt, így aki a fűtéshez spájzolna be az akciós, 899 forint/10kg áron talál fa brikettet.

A barkácsáruházak mellett a Tesco is ajánl heti akciós újságában egy Schter típusú, elektromos láncfűrészt 13 990 forintért.

Amennyiben a kerti szerszámakciók felkeltették az érdeklődésed ne habozz és nézed meg a Pénzcentrumon fellelhető akciósújságokat is, hiszen ezek segítségével sokat spórolhatsz a hosszú hétvégi bevásárlások megtervezésekor.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem