2021. január 27. szerda Angelika

Jöhet a bébibumm? Őrület, mennyien érdeklődnek a családtámogatások iránt

  • MTI
  • 2020. november 13. péntek 16:30

Sokan élhetnek majd az állam által kínált otthonteremtési programokkal, a csökkentett ÁFA-kötelezettséggel és az illetékmentességgel, illetve a csokkal is sokan számolnak.

Várhatóan sokan élnek majd az otthonteremtési program januárban induló öt új elemével - fejtette ki álláspontját Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért stratégiai elnökhelyettese pénteken az állami hírcsatornán. Az intézetük legfrissebb felmérése szerint az otthonfelújítási támogatással a megkérdezettek 20, a 27 százalékos áfa 5 százalékra csökkentésével a válaszadók 11, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanoknál az áfa visszaigénylésével és az illetékmentességgel a résztvevők 14-14, a tetőtérbeépítéshez felvehető csokkal a megkérdezettek 8 százaléka szeretne élni. 

Kiemelte, hogy az intézkedések közismertek. A legkevésbé ismert lehetőségről is tízből heten hallottak - fogalmazott. Beszélt arról is, hogy gyermekvállaláskor nagyon fontos szerepe van a lakhatási körülményeknek. A fiatal válaszadók 87 százaléka 50 éves korára saját tulajdonú ingatlanban szeretne élni - állította az elnökhelyettes. A támogatási lehetőségekről nemrég itt írtunk részletesen.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked