2020. július 10. péntek Amália

Itt vásárolj, ha nagyon akarsz kaszálni a lakáspiacon: közeleg az újabb bumm?


A dél-alföldi régió három megyeszékhelyét tekintve az albérletárak stagnálnak. Kecskeméten az árak változatlanok, átlagosan 100 ezer forintért lehet havonta bérelni egy lakást, Békéscsabán mérséklődtek a bérleti díjak, a tavalyi évhez képest idén már 70 ezer forintért is lehet találni jó minőségű albérletet, míg Szegeden a tavalyi 90 ezer forint helyett idén már 95 ezerért lehet bérelni, de természetesen az árak a frekventáltság, a négyzetméter és a felújítás függvényében erősen eltérhetnek ettől. Aki viszont házat venne ebben a régióban, készülhet, mert már tízmillió forint alatt is vételhez juthat - írja a HelloVidék.

A lap az ingatlan.com com adataira hivatkozva írja, hogy a portálon csaknem 10 ezer eladó vagy kiadó ingatlanhirdetés szerepel, ennek közel egytized része a dél-alföldi régióban, ahol jellemzően a házak és lakások 91 százalékát kínálják eladásra, míg 9 százalékát kiadásra.

Ha megnézzük a vidék megyeszékhelyeit albérlet szempontjából, azt tapasztaljuk, hogy Kecskeméten az árak változatlanok, átlagosan 100 ezer forintért lehet havonta bérelni egy lakást, Békéscsabán mérséklődtek a bérleti díjak, a tavalyi évhez képest idén már 70 ezer forintért is lehet találni jó minőségű albérletet, míg Szegeden a tavalyi 90 ezer forint helyett idén már 95 ezerért lehet bérelni, de természetesen az árak a frekventáltság, a négyzetméter és a felújítás függvényében erősen eltérhetnek ettől.

 A diákoknak szülői segítség nélkül tehát vidéken is jellemzően munkát kell vállalniuk, ha kollégium helyett a lakást választják, de még mindig sokkal jobb helyzetben vannak, mint a budapestiek átlag 160 ezer forinttal.

A portál az eladó házakról is készített elemzést, itt azt írják, hogy Békés megyében kevesebb, mint félmillió forintból is lehet ingatlant vásárolni, igaz, az ilyen típusú ingatlannál jelentős felújítási költséget kell felszámolni a vételár mellett. Csongrád megye legolcsóbb ingatlanához is már 800 ezer forintért hozzá lehet jutni, amely azonos értékű a legkedvezőbb áron kínált Bács-Kiskun megyei ingatlannal, egy tanyával.

Átlagosan mindhárom megye kisebb településein, községben és nagyközségben már 10 millió alatt lehet ingatlant vásárolni, ami a városokban jellemzően már 10 és 15 millió közé esik, nagyvárosokban, megyeszékhelyeken pedig már egészen 20-25 millióig nyújtózik a vételár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk