2019. július 20. szombat Illés

Itt éri meg a falusi csok: munkát is találsz, jó fizetéssel


Mivel a héten elstartolt a kormány falusi családi otthonteremtési kedvezmény programja, ezért a HelloVidék utánajárt: hol érné meg letelepedni egy családnak az ingatlanárak és fizetések alapján. Július 1-jétől falusi csok-nak köszönhetően az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére, tanyák esetében is.

A program összesen 2486 települést érint. A főbb munkaerőpiaci mutatók szerint és a KSH munkaerő-felmérése alapján az látszik, hogy az év első negyedévében az ország 15-74 éves népességének 62,8 százaléka, 4,7 millió fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé. Országosan 62 ezer fővel dolgoztak többen, mint tavaly ilyenkor, a munkanélküliek száma pedig 12 ezer fővel csökkent. Az elmúlt évhez képest a foglalkoztatási ráta országosan egy év alatt nőtt, ráadásul a foglalkoztatottak aránya a legtöbb megyében emelkedett. Nem meglepő, de Budapesten a legmagasabb foglalkoztatási arány, a legalacsonyabb viszont Somogy megyében volt.

A munkanélküliségi ráta országosan csökkent az elmúlt évhez képest. A legfrissebb területi adatok szerint a munkanélküliek aránya a gazdaságilag aktív népességen belül 10 megyében és a fővárosban mérséklődött, 9 megyében pedig emelkedett. Érdemes kiemelni, hogy a legnagyobb növekedés Vas és Tolna megyékben volt. A munkanélküliségi ráta Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben volt a legalacsonyabb, a legmagasabb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Baranya és Békés megyékben volt.

A nyilvántartott álláskeresők szempontjából a jelenlegi legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a március utolsó napján 279 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban, ez a szám 0,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve volt. Az álláskeresők száma a megyék többségében mérséklődött, a csökkenés a fővárosban és Hajdú-Bihar megyében volt a legjelentősebb.

A pályakezdő álláskeresők száma 25 ezer fő volt, az összes álláskeresőhöz viszonyítva létszámuk csökkent és kevesebb is volt, mint egy éve ugyanekkor. A pályakezdő álláskeresők száma Tolna, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megye kivételével minden térségben csökkent, a leginkább Budapesten. Országosan 97 ezer üres álláshelyet tartottak nyilván, 5,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Tíz üres álláshelyre átlagosan 29 álláskereső jutott.

Gazdasági aktivitás szempontjából a top 5 legjobb megye:

  • Veszprém megye
    Győr-Moson-Sopron megye
    Bács-Kiskun megye
    Zala megye
    Komárom-Esztergom megye

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS