Itt az MNB válasza a környezetszennyezésre: jönnek a klímabarát pénzügyek

2019. február 15. 16:03

Zöld Programot indít az MNBa környezet megóvását célzó magyarországi pénzügyi szolgáltatások támogatása érdekében, illetve a piaci szereplők és saját ökológiai lábnyomának további csökkentésére. A jegybank díjat alapít a zöld pénzügyekért legtöbbet tevő pénzügyi intézményeknek, maga pedig januárban csatlakozott a környezet fenntarthatóságáért létrehozott nemzetközi pénzügyi felügyeleti és jegybanki szervezethez (NGFS).

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Programot hirdet meg a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld pénzügyi szolgáltatások bővítése, az ezzel kapcsolatos hazai és nemzetközi tudásbázis szélesítése, illetve a pénzügyi szereplők és saját ökológiai lábnyomának további mérséklése érdekében. A program három pillérből áll: a különböző kezdeményezések kiterjednek egyrészt a pénzügyi szektorra, másrészt az MNB társadalmi, nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére, harmadrészt pedig saját operatív működésének további zöldítésére.

A program első pillérében az MNB felügyeleti hatóságként különböző forgatókönyvek szerint hatáselemzéseket készít majd a klímaváltozás és a gazdaság klímabarát üzemmódra való átállásának pénzügyi piacokra gyakorolt lehetséges hatásairól, amelyek ma még nagyrészt feltáratlanok. Az MNB az elemzések alapján szükség szerint 

ajánlásokkal ad majd iránymutatást a pénzügyi intézményeknek a kockázatok csökkentése érdekében.

A jegybank ösztönözni fogja a magyarországi pénzügyi intézmények, illetve az általuk kínált termékek zöldebbé tételét is. Az MNB hamarosan pályázatot hirdet meg a felügyelt pénzügyi intézményeknek az ez évi Zöld Pénzügyek Díj elnyerésére. A pályázó piaci szereplőknek be kell majd mutatniuk a környezeti szempontok érvényesítése érdekében tett eddigi és jövőbeni lépéseiket, ezek átláthatóságát, illetve a zöld célokat szolgáló pénzügyi termékeiket, szolgáltatásaikat vagy egyéb döntéseiket. A "Zöld Pénzügyek Díj 2019 nyertese" elismerésről szóló döntését az MNB első alkalommal idén szeptemberben hirdeti ki nyilvánosan.

A Zöld Program keretében, a második pillér jegyében a jegybank szerepet vállal a klímabarát pénzügyekkel kapcsolatos oktatás, ismeretterjesztés fejlesztésében. Az MNB - összhangban a G20-ak jegybankjait tömörítő Pénzügyi Stabilitási Tanács erről szóló ajánlásával, az Európai Unió formálódó pénzügyi fenntarthatósági csomagjával, illetve a magyar Országgyűlés által tavaly ősszel elfogadott második Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégiájával - aktívan részt vesz a környezeti kockázatok pénzügyi eszközökkel való mérséklésére hivatott hazai és nemzetközi fórumok munkájában is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jegybank - első közép-európai résztvevőként - így 2019 januárjában csatlakozott a pénzügyi rendszer zöldebbé tételére létrejött nemzetközi szervezethez (Network for Greening the Financial System, NGFS). Az NGFS-t a világ több vezető központi bankja bő egy éve hozta létre a környezet fenntarthatóságát célzó finanszírozások, beruházások előmozdítására, illetve a klímaváltozás pénzügyi kockázati hatásainak feltérképezésére.

A program harmadik pilléreként az MNB intézkedéseket hoz saját ökológiai lábnyomának további csökkentése érdekében, s tovább bővíti saját, a környezeti szempontokra vonatkozó átláthatóságát. A jegybank jelenleg is külsőleg auditált, fejlett környezetvédelmi vezetési hitelesítési rendszert működtet, ugyanakkor a továbbiakban erre vonatkozó kampányában meg kívánja szerezni - és folyamatosan fenntartani - a Zöld Iroda minősítését is. A Zöld Programmal kapcsolatos részletes tájékoztató a https://www.mnb.hu/letoltes/az-mnb-zold-programja.pdf linken olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm