6 °C Budapest

Itt a válasz a nagy lakásdilemmára: megéri saját otthont venni?

2019. július 19. 18:35

Jövő héten kiderülnek a felvételi ponthatárok, amely után a fővárosba felvételt nyert vidéki fiatalok egy komoly döntési helyzetbe kerülnek a lakhatásuk szempontjából: kollégium, albérlet vagy saját lakás? Milyen előnyökkel és hátrányokkal érdemes számolni és melyik mennyibe kerül jelenleg?

Ha csak az anyagiakat nézzük, akkor kétségkívül a kollégium a legolcsóbb opció, hiszen itt az ingatlanárak emelkedése ellenére sem nőttek jelentősen a lakhatási díjak. A kollégiumi férőhelyek 9-20 ezer forintos sávban érhetőek el a legnagyobb intézményeknél (ELTE, BME, BGE, SZIE). Ezért az árért 2-4 ágyas szobák között lehet választani, egyes helyeken szobánként, máshol pedig emeletenként alakítottak ki fürdőszobát és rendszerint szintenként rendelkezésre áll közös használatú konyha is, illetve intézményenként mosási lehetőség. Az ár mellett vonzó szempont lehet a pezsgő kollégiumi élet, bár ez utóbbi többek számára inkább visszatartó tényező. A legfontosabb dolog viszont, hogy a kollégiumi helyeket jellemzően szociális alapon töltik fel, így ezzel a lehetőséggel nem mindenki élhet.

Saját lakásra vágysz? Lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Amennyiben nem jutott valaki kollégiumi férőhelyhez, akkor a bérleti lehetőségeket érdemes mérlegelnie elsőként. Budapesten az átlagos bérleti díj 150-170 ezer forint között mozog, természetesen a lakás méretétől és elhelyezkedésétől függően. "Az egyetemisták rendszerint a kisméretű garzonlakásokat keresik, ahol egyedül élhetnek, vagy épp egy többszobás lakást bérelnek közösen, így az egy főre jutó költségek is alacsonyabbak" - nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. "Jelenleg széles kínálatból lehet választani a bérlakások piacán. A minőség tekintetében is jelentős javulás tapasztalható az elmúlt években az újépítésű lakások megjelenése miatt, azonban árak tekintetében főleg a jobb lakások esetében még mindig érdemes némi emelkedéssel számolni, ha évenkénti hosszabbítással kötjük a bérleti szerződést."

A legdrágább, de hosszú távon talán még mindig a legjobb választás a saját lakás vásárlása. "A jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben ugyan egyre drágábban vásárolhatunk lakást a fővárosban, de az összköltségek összehasonlításánál sokszor kiderül, hogy végül ezzel járunk a legjobban. 3-4 év távlatában érdemes már kiszámolni a bérleti díjakat és összevetni a vásárláshoz szükséges hitelköltségekkel. Vásárlás esetén számolhatunk a lakásunk értéknövekedésével is, ami a legtöbbször már egyértelműen saját javára billenti a mérleg nyelvét a bérléssel szemben." - érvel a szakértő.

Budapesten idén 30-60 millió forint közötti lakásárral érdemes kalkulálni, természetesen a lakás elhelyezkedésétől, méretétől és az épület típusától függően ez változhat. A 30 év alattiak Budapesten átlagosan 34,5 millió forintot költöttek 2019 júniusában, és az általuk vásárolt lakások átlagos mérete 56 négyzetméter volt. Kisebb méretű és külsőbb kerületekben elhelyezkedő lakások esetében azonban ennél kedvezőbben is tudunk már vásárolni a fővárosban.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm