Itt a kiskapu: így vegyél használt lakást az új CSOK-ból

Pénzcentrum
2016. január 7. 16:43

A CSOK 10+10 milliós összege annyira jelentős, hogy a csalók fantáziáját is megmozgatja. Érdemes azonban vigyázni, hiszen, ha büntetőkamat megfizetésére köteleznek minket, akkor hatalmas vagyonokat kell visszafizetni az államnak. Mutatunk négy trükköt, ami működhet, de megmutatjuk azt is, hogy miért nem érdemes ezeket használni. Te tudod, hogyan vehetsz használt lakást az ingyenmilliókból?

A 20 millió forintos otthonteremtési támogatás annyira nagy összegű, hogy sokaknak megérheti trükközni vele. A szabályokat telitűzdelték olyan elemekkel, amik megpróbálják kiküszöbölni a csalást, azonban még így is lehetséges a szabályok megkerülése. A hvg.hu négy kiskaput mutat be, azonban a trükkök nem minden esetben jók, ráadásul van, amelyik illegális. A Pénzcentrum megmutatja, melyek azok a kiskapuk amelyek tényleg működnek.

Használt lakást venni a CSOK-ból

Ha nem előre vállalt gyermekekről van szó, akkor a CSOK-ból vett új ingatlant is eladhatjuk, ha a lakáscél megmarad, tehát az értékesítés után akár egy használt lakást is vehetünk. Ilyenkor egy éven belül kell használt lakást vennünk, ha eladjuk a CSOK-ból vett ingatlanunkat, vagy három éven belül kell felhúznunk az új házat. Fontos, hogy később ezekben kell laknia minden, a CSOK szerződésben szereplő szülőnek és gyermeknek. A megvásárolt használt lakáson is (a felvett támogatás és hitel összegéig) elidegenítési tilalom van, ráadásul jelzálogot sem jegyezhetünk be rá.

Azért vehetünk ilyen módon használt lakást, mert a rendelet a lakáscél biztosítást rögzíti, amit nem feltétlenül köt egy adott ingatlanhoz.

Annak érdemes kihasználni ezt a kiskaput, aki használt lakást szeretne venni, de egyúttal élni szeretne a 10+10 milliós támogatással. Így hajthatod végre a használt lakás vásárlását:

  • Új lakást veszel a CSOK-ból
  • Eladod a lakást
  • Egy éven belül megveszed a használt lakást

Persze felmerül a kérdés, hogy miért érheti ez meg: az új lakások négyzetméterára jóval magasabb, mint a használt lakásoké, vagyis nagyobb (vagy jobb helyen lévő), de használt lakásunk lehet. Ilyenkor nem kell visszafizetnünk a 10 milliós vissza nem térítendő támogatást, ráadásul az igen kedvezményes, 3 százalékos hitellel is élhetünk. Érdemes odafigyelni arra, hogy a használt lakás mekkora értékű, ha az új lakásnál olcsóbb otthont veszünk, akkor a különbözetet vissza kell fizetni az államnak.

Az építtetési számlával csalás

Ezt a törvény is bünteti, mégis előfordulhat, hogy a kivitelező magasabb összegről állít ki számlát, mint amennyibe a munka került. Ha 15 millióért adja el a család a lakását és 30 millióért készítik el az új házat a kivitelezők, akkor a lap szerint előfordulhat, hogy van aki 35 millióról kér számlát, ugyanis a 10 milliós hitel mellé csak így kérhető ki a maximális 10 milliós vissza nem térítendő támogatás, egyébként csak 5 millióhoz jutnánk így.

Ez viszont alapvetően azért hibás elgondolás, mert nem valószínű, hogy bárki a hitelt kérné elsősorban és csak másodsorban venné fel a vissza nem térítendő támogatást.

Persze, ha a hitelből származó 5 milliót befektetjük, akkor (ahogy erről később a lap is ír) persze származhat előnyünk, de legfeljebb a hitelkamat (3 százalék) és a befektetés hozama közötti különbözet lehet a miénk, ezért cserébe viszont nem valószínű, hogy a kivitelező magasabb számlát állítana ki nekünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakás árával csalás

Most is sokszor van arra példa, hogy a vételárral trükköznek az adásvételkor. Ha például egy 20 millióért eladott lakásból 25 millióért vett ingatlanba költözne a család, akkor csak 5 milliós támogatást kaphatnának, mivel az öt éven belül eladott lakás árát az új lakás vásárlására kell fordítani. Ha viszont 15 milliós vételár kerül az adás-vételi szerződésbe, akkor a teljes támogatásra jogosult a család.

A 10 milliós CSOK nem zárja ki, hogy meglévő ingatlanunk legyen, így is vehetünk új lakást, akár hitel felvételével is. Áthidaló hitellel (ekkor szükség van némi önerőre is) vagy az adás-vételi szerződésekben tág határidők megadásával megoldható, hogy csak az új lakás megvásárlása után adjuk el a régi otthonunkat.

A gyereknek vesznek lakást

Vonzónak tűnhet, hogy az új lakásba csak a szülőket jelentik be, azonban minden gyermeknek (aki után igényelték a CSOK-ot), az új ingatlanba kell költöznie. Sokan ugyanis a gyereküket lakás vásárlással indítják neki az életnek, persze felmerül a kérdés, hogyan tudjuk ezt megoldani CSOK-kal, az alapvetően nemes cél azonban nem egyezik a támogatás fő célkitűzéseivel. Tehát anya, apa és az összes (legalább három) gyereknek hivatalosan is az új lakásban kell laknia 10 évig, még akkor is, ha a korábbi ingatlant megtartották. Ekkor viszont az üresen maradt lakásra

  • az önkormányzat adót vethet ki (több helyen adót kell fizetni, ha a lakásban nincs bejelentve senki),
  • a gyerekeknek az új lakáshoz tartozó iskolába kell járnia és
  • az ügyintézést is adott körzetben lesz.

A tényleges helyben lakást egyébként a lakcímkártya alapján fogják ellenőrizni Rétvári Bence, az EMMI államtitkára szerint. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy később szigorúbb ellenőrzést is bevezethetnek. Az üres ingatlanra adót kivető önkormányzatok jellemzően most is nyilatkozatot kérnek arról, hogy a bejelentkező személy életvitel-szerűen az ingatlanban lakik. Innen már csak egy lépés, hogy a nyilatkozatok valóságtartalmát ellenőrizze az állam.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm