2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Itt a fűtési szezon: mutatjuk, mit kell még mindenképp elintézned


Mindenképpen a fűtési szezon kezdete előtt érdemes átnézetni szakemberrel a gázkazánt. Ez általában 8-15 ezer forint között van.

 A magyar háztartások jó része gázkazános-radiátoros, ahol ajánlatos évente legalább egyszer átvizsgáltatni, karbantartatni a kazánunkat - hívta fel a figyelmet az InfoRádió megkeresésére a Víz-Gáz-Fűtéstechnikai Szaklap szerkesztője, Veresegyházi Béla.

A karbantartás során megtisztítják a készüléket, és műszeresen beállítják.

"Ennek köszönhetően jobban fog működni a kazán, jobb lesz a hatásfoka. Ha nem tartatjuk karban a készülékünket, akár 5-10 százalékkal is rosszabb hatásfokkal üzemelhet" - indokolta a szakember.

A karbantartás másik fontos aspektusa pedig az életvédelmi szempont: ha nyílt égésterű kazánunk van - a lakótérben, a fürdőszobában -, akkor egy karbantartatlan készülékből sokkal könnyebben visszaáramolhat a szén-monoxid, ami halálos balesetekhez vezethet

- figyelmeztetett Veresegyházi Béla.

Fontos kiemelni, hogy egy jól karbantartott kazánnál nem kell alkatrészt cserélni, főleg az első 5-6 évben. Az általános karbantartás pedig 8-10-15 ezer forintba kerül attól függően, hogy mennyi a kiszállási díj. "Ezt az összeget pedig biztos, hogy visszanyerjük azzal, hogy javul a kazán hatásfoka" - tette hozzá a szakember.

A modern kazánokban már annyira futurisztikus a technológia, annyi elektronika van benne, hogy egy laikus nem tud hozzányúlni. Szakember keresésekor pedig érdemes rákeresni a hivatalos márkaszervizekre.

Sokan abba a hibába esnek, hogy akkor hívják ki a szakembert, amikor jön a hideg, elindítják a kazánt, és érzékelik, hogy valami hiba van. Mint ahogy a fűtés is idényjellegű, a fűtésszerelők munkája is idényjellegű. Ilyenkor ősszel hirtelen mindenkinek iszonyú sok munkája lesz, ezért csak egy-két-három hetes határidőkre tudják vállalni a hibaelhárítást is, nemhogy a karbantartás

 - fogalmazott Veresegyházi Béla.

Ezért érdemes a kazánunk karbantartását inkább a fűtési idény végén - tavasszal vagy nyáron - elvégeztetni, így már felkészülten tudunk nekivágni a fűtési idénynek és az ősznek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos