2020. október 21. szerda Orsolya

Itt a bizonyíték: így nyelik be a lakásáfa csökkentését a fejlesztők?


A mai napig vitatkozik azon az ingatlanszakma, vajon a lakásáfa csökkentése miatt olcsóbbak lesznek-e a lakások, vagy részben, esetleg egészben benyelik-e azt a kivitelezők. Nos, pálcát törni a kérdésben ugyan nem akarunk, de sokatmondó marketingfogásra bukkantunk nemrég az egyik budapesti lakóingatlanfejlesztés Facebook-oldalán.


Érdekes posztra bukkantunk minap a XI. kerületi lakóingatlan-fejlesztés, a Sasad Liget Facebook-oldalán. Az értékesítésért felelősök azt hirdetik:

Jelenlegi akciónkban bevezető árainkból adunk további kedvezményt az ÁFA csökkentésre tekintettel.

Majd egy mondattal később gyorsan hozzáteszik:

Az ÁFA mértéke január 15. után sem nő, de áraink kisebb emelése várható.

Így tehát joggal merül fel a költői kérdés, tényleg ennyire dübörög az ingatlanpiac, hogy az áfacsökkentés ellenére is van lehetőség áremelésre, vagy simán benyelik az áfacsökkentést - legalábbis annak egy részét - a projektcégek? Rögtön hozzátennénk persze azt is, hogy nem tudhatjuk biztosan, hogy ezt az akciót így tervezték-e már korábban, vagy az időközben jött CSOK-módosításra reagálnak így.

Cikkünk megjelenését követően Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója reagált felvetéseinkre. Levelének érdemi részeit alábbiakban közöljük, vágatlanul:

A lakóingatlan projekteknél a fejlesztők általában a projekt értékesítésének előrehaladtával, a kezdeti bevezető árak után folyamatosan emelik áraikat, így a projekt átlagárai jellemzően 5-10%-kal magasabbak, mint a bevezető árak, és a fejlesztő ezen átlagárakkal számol költségvetésében.

Ezen gyakorlattal egyező módon cégünk is bevezető árakkal indította el az értékesítést 2015. szeptember közepén. A "szokásos" üzletmenethez képest azonban két jelentős esemény történt, mely árazási stratégiánkra hatással volt.

Cégünk referenciái, a Sasad Liget korábbi ütemei és bevezető áraink oly annyira meggyőzőek voltak ügyfeleink számára, hogy 3 hónap alatt mintegy 115 lakást kötöttek le ügyfeleink. Normál esetben az árakat emelni kellett volna, de a másik "esemény", a sajtóban megjelent áfacsökkentésre vonatkozó hírek miatt úgy döntöttünk, hogy nem lenne fair korán szerződő vevőinkkel szemben, ha előbb emelnénk az árakat, majd a későbbi vevőknek újra csökkentenénk az áfa csökkentést követően, így tartottuk az eredetileg hirdetett árlistát. Az áfacsökkentés bejelentését követően pedig mintegy 8,7%-kal (az áfacsökkentés felével) csökkentettük bruttó árainkat, nem csak az új vevők felé, hanem a projekten korábban regisztrációs szerződést kötő ügyfelek számára is.

Akciónk megjelenését követően az elmúlt 1 hétben további 30 szerződést kötöttünk, és további 30 szerződéskötésre váró ügyfél vár időpontra. Így ezen ütem lakásaiból már csak 40-70 lakás vár gazdára.

Mint a fentiekből látszik, a teljes ütem mintegy 8,7%-kal az eredeti bruttó bevezető ár alatt kerül értékesítésre, és az általunk "megtartott" 8,7%-nyi áfa azt a célt szolgálja, hogy a projekt üzleti tervében eredetileg meghatározott átlagos nettó árbevétel elérhető legyen. Az áfa csökkentés és a CSOK eredményeként jelentősen bővülő fejlesztési aktivitás miatt az építési költségek emelkedésével is számolnunk kell, amely ezen ütem tekintetében várhatóan még nem fog jelentkezni, de következő ütemeink árazásában már ezen tényezőnek is meg kell jelennie.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 9 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó