12 °C Budapest

Itt a bejelentés: kiterjesztik a rezsicsökkentést

MTI
2018. március 30. 09:01

Minden magyar háztartásnak jár a téli rezsicsökkentés, ezért a kormány a 12 ezer forintos jóváírás kiterjesztéséről döntött.


Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, 298 település 29 ezer háztartásába nincs bevezetve sem a gáz, sem a távhő, ezért az ott élőknek nem járna a rezsicsökkentés. A kormány szerdai döntése szerint azonban 12 ezer forintos egyszeri utalással ezek a családok is részesülhetnek a kedvezményben. Elmondta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Nagykanizsán járt, ahol egy további problémát ismertettek vele. Ennek nyomán a kormány arra kéri a polgármestereket, hogy mérjék fel a településükön, milyen problémák jelentkeznek a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, és küldjék el a kormánynak, amely megpróbál megoldást találni minden egyedi problémára - jelentette be. Tehát ez alapján úgy tűnik, hogy a házközponti fűtéssel rendelkező társasházak helyzetét is rendezik.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor március elején jelentette be a 12 ezer forintos rezsicsökkentést. Arról is írtunk, hogy a miniszterelnök bejelentéséből az például nem derült ki, hogy  vajon azoknak is járt volna-e a juttatás, akik kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat. Néhány nappal később megjelent a rezsicsökkentésről szóló rendelet, amely alapján kiderült, hogy a társasházban élők sem kapnának 12 ezer forintos rezsicsökkentést, mivel  - ahogy a Portfolio is rámutatott - a vonatkozó rendelet a társasházak esetében sávosan és egy összegben határozza meg azt az összeget, amiből a kedvezmény biztosítandó, függetlenül az egyes házakban található lakások konkrét számától.

A rendeletben ugyanis az olvasható, hogy azok, akik olyan gázfűtéses társasházban laknak, ahol nincs egyedi gázóra, attól függően, hogy 20 m3/h alatti vagy feletti gázmérővel rendelkezik a társasház, legfeljebb lakóközösségenként 24, illetve 120 ezer forint rezsicsökkentésben részesülhetnek. Ilyen társasház rengeteg van országszerte, példaként vettük az újlipótvárosi Kleopátra Házat, ahol 446 lakás van, így az ott lakók 120000/446, azaz 269 forintra számíthatnak lakásonként, amely jelentősen elmarad ugye a beígért 12 ezertől. Végül most úgy tűnik, Németh Szilárd legalábbis úgy fogalmazott, hogy a 12 ezer forintos gázszámla-jóváírás mindenkinek jár.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem