5 °C Budapest

Itt a beiratkozás ideje: ezeket a papírokat ne felejtsd otthon

2019. április 10. 19:30

Ismét elérkezett az általános iskolai beiratkozás ideje. A szeptember 1-jétől tankötelessé váló gyermekek iskolai beíratásának időpontja idén április 11. és 12., azaz csütörtök és péntek. Összeszedtük, milyen dokumentumokat és nyilatkozatokat várnak az iskolák a szülőktől, hogy senkinek ne kelljen órákig sorban állnia, esetleg sikertelenül távoznia.

Budapesten a beiratkozás mindkét napján reggel 8 és este 7 óra között várják a leendő elsősök szüleit. Vannak azonban olyan vidéki települések, ahol csak délután 5 óráig lehet beiratkozni az általános iskolákba, ezért érdemes előre tájékozódni.

Abban az esetben, ha az iskolaköteles gyermeket a szülők nem a gyermek lakóhelye szerinti körzetes iskolába szeretnék beíratni, a körzeti általános iskolában is jelezni kell akár személyesen a beiratkozás napján, akár írásban, hogy a gyermek nem abba az intézménybe fog járni. Azoknak a szülőknek is el kell menniük a beiratkozás valamelyik napján a körzeti általános iskolába, akiknek még óvodában marad a gyermekük. Nekik is be kell mutatni ugyanis az óvodai szakvéleményt, vagyis tájékoztatniuk kell a gyermek lakóhelye szerinti iskolát arról, hogy a gyermek az óvoda vagy a nevelési tanácsadó döntése alapján még egy évig óvodában marad.

A tájékoztatás azért lényeges mindkét esetben, mert az általános iskoláknak értesíteniük kell a helyi járási hivatalt azon tanköteles korú gyermekekről, akiket a megadott időpontban nem írattak be a szülők a gyermek lakóhelye szerinti körzetes iskolába, vagy nem jelezték, hogy (még) nem az adott intézményben kezdik meg az iskolai tanulmányokat.

Az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

  • lakcímkártyák (gyermeké és szülőé egyaránt),
  • az óvodai szakvélemény eredeti (!) példánya,
  • a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító: születési anyakönyvi kivonat, vagy személyi igazolvány, vagy útlevél (az iskolák nagy része a születési anyakönyvi kivonatot részesíti előnyben, mert abban biztosan jól szerepelnek a gyermek adatai)
  • a gyermek TAJ- kártyája,
  • illetve a Nevelési Tanácsadó szakvéleménye (amennyiben van a gyermeknek ilyen).
  • Léteznek olyan általános iskolák (települések), ahol a gyermek oltási könyvét, valamint a házi gyermekorvos vagy a védőnő által elvégzett 5 éves korban aktuális státuszvizsgálati lapot is kérik az általános iskolai beiratkozáskor.
A gyermek azonosítására szolgáló dokumentumok mellett több olyan nyilatkozat is van, amelyek kitöltése és szülő/gondviselő általi aláírása az általános iskolai beiratkozáshoz nélkülözhetetlen. Ezek nélkül a beiratkozás nem történhet meg, ezért érdemes a választott iskola honlapjáról már a beiratkozást megelőzően letölteni ezeket a nyomtatványokat. 

A beiratkozáshoz szükséges nyilatkozatok:

  • Adatlap a beiratkozáshoz (jelentkezési lap)
  • Nyilatkozat a gyermek törvényes képviseletéről/a szülői felügyelet gyakorlásáról (mindkét szülőnek alá kell írni!)
  • Nyilatkozat etika vagy hit- és erkölcstan tantárgy választásáról
  • Nyilatkozat életvitelszerű tartózkodási helyről
  • Intézményi adatkezelési tájékoztató/hozzájárulás a gyermek adatainak használatához
  • + esetlegesen Szakköri nyilatkozat, Étkezéssel kapcsolatos nyilatkozat, valamint Diákigazolvány adatlap
Az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumok és nyilatkozatok tankerületenként, sőt akár iskolánként is eltérőek lehetnek, ezért mindenképpen érdemes erről a beiratkozást megelőzően, időben tájékozódni, és a beiratkozásra már ezek birtokában felkészülten menni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem