9 °C Budapest

Ismét felpattantak az ingatlanárak: ez állhat a háttérben

2021. január 27. 21:01

Sokan élnek a családok otthonteremtését elősegítő kormányzati kedvezményekkel, amelyek nagyban hozzájárulnak a piac visszapattanásához: egy friss összegzés szerint január első két hetének aktivítási mutatója másfélszer magasabb volt a tavalyi év első két hetében mértnél, pedig akkor még híre sem volt a járványnak. Mivel a kizárólagos megbízások száma is harmadával emelkedett, ezért a nehézségek ellenére is erős tavaszra számíthat az ingatlanpiac.

Már a tavaly bejelentett kormányzati intézkedések is fokozódó érdeklődést generáltak az őszi ingatlanpiacon, de akkor még sokan kivártak, mert tudható volt, hogy január 1-től a korábbinál is bőkezűbb támogatások segítik a családok otthonteremtését. A növekvő bizalom jele, hogy az Otthon Centrum piaci aktivitási mutatója szerint idén január első két hetében 2019 azonos időszakához képest másfélszeres, a tavalyi év átlagához képest majdnem kétszeres emelkedés volt a telefonos érdeklődések számában. Ennek tudható be, hogy az Otthon Centrum tanácsadói az előző évekhez képest 20-45 százalékkal több ingatlan bejáráson vettek részt a leendő vevőkkel, míg az értékesítési megbízások az előző két év értékéhez képest harmadával emelkedtek.

A vevők oldaláról még jelentősebb érdeklődést tapasztalt a hálózat, majdnem 60 százalékkal többen jelentkeztek telefonon. Az újonnan regisztrált ügyfelek száma pedig 70 százalékkal haladja meg az előző évit, az új keresési igényekből pedig 86 százalékkal többet rögzítettek a tanácsadók idén, mint egy évvel korábban.

A járvány első hullámában megedződött ingatlanpiaci szereplőket már nem lepte meg a második hullám, az eladók, a vevők és az ingatlanközvetítő szakma is jóval felkészültebben, járványkompatibilis protokollok és technológiai megoldások mentén tudott keresni és kínálni, valamint üzletet kötni

 - sorolta a legfontosabb változásokat Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Elmondta, a 2020-as és a 2019-es év első két hetéhez képest a vevőjelöltek harmadával több ingatlanbejáráson vettek részt, ami azért nagyon figyelemreméltó emelkedés, mert a tavalyi január még teljesen pandémia-mentes volt. A januári félidős adatok alapján idén lényegesen több tranzakció került végső tárgyalási fázisba, mert a vételi ajánlatok száma is bőven a tavalyi érték duplája volt. "Ez is mutatja, hogy a piac alkalmazkodott a megváltozott helyzethez" - összegezte a jelenlegi állapotot az elemzési vezető, aki azért emlékeztetett arra: az érezhetően és kimutathatóan növekvő érdeklődés nem jár automatikusan a tranzakciószám emelkedésével, mert nem minden telefonálóból vagy személyes érdeklődőből lesz vevő, azonban jól mutatja, merre tart a piac. Az Otthon Centrum honlapjára tavaly feltöltött több, mint 5000 ingatlan bemutató videó is nagyban hozzájárult az érdeklődés növekedéséhez, és az is látható: egyre többen igénylik szakértő segítségét, hogy az elérhető és legkedvezőbb a támogatások, illetve a hitel lehetőségek széles palettájáról a nekik legmegfelelőbbet tudják kiválasztani. Soóki-Tóth Gábor szerint a fokozott érdeklődés két-három hónapon belül lesz érezhető a tranzakciók számában, így az ingatlanpiacon erős tavaszi szezonra számít az Otthon Centrum.

Milyen állami kedvezmények vehetők igénybe?


A CSOK használt lakás vásárlásához gyerekszámtól függően 550 ezer és 2,75 millió forint közötti összeggel járul hozzá. Új lakáshoz akár tízmillió forintot biztosít az állam és a nagycsaládosok a vissza nem térítendő milliók mellé államilag garantált, legfeljebb háromszázalékos hitelt is kérelmezhetnek, szintén tízmillió forint erejéig. A hitel 2018. december 1-je óta már kétgyermekes családoknak is elérhető, három vagy több gyermek esetén pedig maximális értéke 15 millió forint.

2019 júliusában indult a Családvédelmi Akcióterv, amelynek részeként már használt lakás vásárlásánál is lehetőség van a tíz- vagy 15 millió forintos hitel felvételére. Szintén tavaly júliustól ezekkel a kondíciókkal a falusi CSOK keretében használt ingatlan is vásárolható. Szintén tavaly óta elérhető Babaváró Támogatás, ami olyan hitel, ami a születendő gyermekek számától függően vissza nem térítendő támogatássá alakul. Az igénybe vevők jelentős hányada lakáscélra szánja az így felvehető 10 millió forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén januártól a CSOK-kal lakást vásárlók mentesülnek a 4 százalékos vagyonszerzési illeték megfizetésétől és az új építésű lakás áfáját - amely ismét kedvezményes, csak 5 százalék - is visszaigényelhetik, sőt a használt lakás vagy telekvásárlás áfája is visszaigényelhető 5 millió forintig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem