Ismét bezárkóznak ezek az európai országok: nyakig ülünk a második hullámban

2020. november 6. 14:33

A tavaszi, drasztikusnak  járvány elleni intézkedések után az ősziek ideje jött el: számos európai ország ismét a határzár és a kijárási korlátozások bevezetésére kényszerült. Ahogy hazánkban, úgy más országokban is egyre kétségbeejtőek fertőzöttségi adatok, így a hatóságoknak nincs más választása.

A tavaszi lezárások, és kijárási korlátozások után most a második hullámban is sok ország vezetett be korlátozó intézkedéseket annak érdekében, hogy elkerüljék, vagy legalább lelassítsák a koronavírus további terjedésének ütemét, megóvva ezzel az egészségügyet az összeomlástól. Orbán Viktor miniszterelnök a hazánkat érintő újabb korlátozásokról november 3-án, kedden beszélt. Újra életbe lépett a különleges jogrend, illetve éjszakai kijárási korlátozás lesz, 00:00 és 05:00 között nem lehet majd az utcákon lenni, éjfélig mindenkinek haza kell érnie.

A korlátozó intézkedések Európa minden országában más-más ütemben, és eltérő mértékű szigorítással mennek végbe, ám szinte mindenhol ezektől várják az vírus terjedésének lassulását. Spanyolország és Franciaország, ahol már július közepétől tart a járvány második hulláma, október elejétől, illetve közepétől helyi zárlatokat vezetett be. Míg Franciaország péntektől az ország egész területére vonatkozó lezárást hirdetett, addig Spanyolország tartományokra vonatkozó intézkedéseket hoz, melyek most már azonban a legnagyobb, legnépesebb területeket is érintik - számol be a Statista.com a november 5-i adatok alapján.

Németországban november 2-től a legfőbb új szabály, hogy a fertőzésveszéllyel járó közvetlen testi kapcsolatok csökkentése céljából legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Az előírások nagy részét a legtöbb tartományban változtatás nélkül ültették át a helyi szabályozásba, de vannak eltérések is. Országszerte egységesen vonatkoznak az idegenforgalomra és a vendéglátásra, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és az éttermek csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. A zárlat a vendégekkel, ügyfelekkel közvetlen testi kapcsolatban dolgozó szolgáltatókra is vonatkozik, így a főszabály szerint a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül minden ilyen szakember kényszerszünetet tart.

Lengyelországban a helyzet folyamatosan romlik, így járvány lassítása érdekében szombattól bezárnak a kulturális intézmények és a bevásárlóközpontok. Csak az élelmiszer- és illatszerboltok, a gyógyszertárak, az állateledelboltok, a barkácsáruházak és a szolgáltatások üzemelhetnek. Hétfőtől távoktatásra térnek át az általános iskolák alsó tagozatai is. Több országban is bevezették a kijárási tilalmat, korlátozást, , megtiltva állampolgáraiknak, hogy alapos ok nélkül mozogjanak az éjszakai órákban. Kijárási tilalom van érvényben Szlovéniában, Szlovákiában, Cipruson és Magyarországon is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahogy a térképen is látszik, a legtöbb ország vörös, azaz teljesen bezárkózott, Spanyolországban és Olaszországban enyhébbek a korlátozások, helyi szinten döntenek, ahogy Dániában, Romániában és Portugáliában is.

Az első lezárási hullámhoz hasonlóan a végrehajtás országonként jelentősen eltér, Németország csupán arra ösztönzi a lakosokat, hogy maradjanak otthon, míg Spanyolországban és Franciaországban szigorúbb ellenőrzések szoktak lenni. Ám több korlátozást bevezető kormány kijelentette, hogy hamarosan, december elejével kezdődően, fokozatosan feloldják őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm