7 °C Budapest

Ingyenhitelből újíthatod fel az otthonod: pályáznod sem kell

2017. május 26. 11:02

Egy nemrég publikált tanulmány konkrét példái is bizonyítják, ma akár kölcsönből is bőven megéri belevágni otthonunk energetikai korszerűsítésébe. Olyannyira, hogy a legtöbb esetben többet lehet megtakarítani a rezsin, mint amennyibe maga a beruházás került. Mutatjuk a számokat.

Itt a felújítási szezon, így nem meglepő, hogy az elmúlt hetekben többször is írtunk a lakóingatlanok energetikai korszerűsítéséről. Mint azt példaszámításainkban kifejtettük, komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon (felmérések szerint bizonyos esetekben 65-80 százalékot is), hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően

a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, persze minden esetben egyedi számítást kell végeznünk. Ehhez egyrészt érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre. Másrészt a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is.

Ez utóbbira kiváló megoldást nyújthat a Pénzcentrum kalkulátora, amellyel több mint 30 bank termékeit hasonlíthatjuk össze, köztük a korszerűsítésre igénybe vehető lakáshiteleket, illetve szabad felhasználást biztosító személyi kölcsönöket is. De a példa kedvéért, mi is elvégeztünk egy mintaszámítást. A beállításoknál abból indultunk ki, hogy

három millió forintból a korszerűsítések szentháromságából, azaz a szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés trióból kettőt a legtöbb esetben könnyedén kipipálhatunk.

Ennek megfelelően 2,4 millió forintos hitelösszeget (a minimális, 20 százalékos önerő mellett így jön ki a felújításra szánt 3 millió forint), és ezúttal 7 éves futamidőt adtunk meg, ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót a Sberbank Fair személyi kölcsöne nyújtja, amelynél 10,86 százalékos THM mellett 39 707 forintra jön ki a havi fix törlesztő. Említésre méltó még a K&H megújult otthonszépítő személyi kölcsöne is, amelynél 10,87 százalék THM, és 3 385 153 forint visszafizetendő összeg mellett 39 830 forinttal kell számolni havonta.

Nem sokkal marad le a fentiektől a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön néven futó konstrukciója sem, amelynél a 11,73 százalékos THM és a 3 467 021 visszafizetendő összeg havi 41 274 forintos törlesztőt jelent a családi költségvetésnek. De nincs oka panaszra az Erste Bank ügyfeleinek sem; a Most Személyi Kölcsön fantázianevet viselő konstrukciónál havonta 44 963 forintos törlesztőt jelent a 15,48 százalékos THM. Aki pedig az OTP-nél keresne finanszírozási megoldást, az az Akciós OTP Személyi kölcsönnel havi fix 47 655 forintért tudja megvalósítani korszerűsítési terveit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nekik már sikerült

Továbbra sem hiszed, hogy mindez működik? Nos, érdemes szemügyre venni az Energiaklub nemrég publikált kiadványát, amelyben a gyakorlati tanácsokon túl konkrét példákkal igazolják az energetikai korszerűsítések létjogosultságát. Az útmutatóban ráadásul azt is kiemelik, és ez a finanszírozás szempontjából döntő szempont, hogy amennyiben "a kiszámított megtérülés néha hosszú idő lehet, de ha a beépített technológia élettartamán belül van, akkor egyértelműen pozitív lesz a mérleg." De nézzük egy konkrét felújítási történetet.

Családi ház komplex korszerűsítése

Az 1930-as években épült keszthelyi családi ház teljes energetikai felújításon esett át. A ház nemcsak födém-, valamint homlokzatszigetelést, hanem teljesen új tetőt is kapott. A falazatra 16 cm-es, a födémre 2x16 cm kőzetgyapot szigetelés került. Mindenhol új, dupla üvegezésű, jó hőszigetelő képességű nyílászárók kerültek beszerelésre. Ráadásul kibővült a meglévő alapterület is: az eredeti 53 négyzetméter az átalakítás után 78 négyzetméterre nőtt. A teljes fűtésrendszer cseréjére is sor került, a konvektoros gázfűtést, kondenzációs kazán, és radiátorok cserélték fel.

A ház a teljes körű felújításnak köszönhetően "gyenge" besorolásból "energiatakarékos" besorolású lett, így a teljes éves energiaigény még úgy is sokkal alacsonyabb, hogy a ház fűtött területe jócskán kibővült. Az 53 négyzetméteres kis ház éves energiaigénye közel 3500 köbméter volt földgázban kifejezve, míg a kibővített épület fűtését és melegvíz ellátásához a számítások szerint már 1300 köbméter gáz is elegendő.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem